Slovenija
42 ogledov

Sneženje bo ponoči prenehalo

burja v Vipavski dolini
1/17
Valter Pregelj
Medtem ko je burja popustila, bo sneženje ponehalo šele ponoči. Mraz pa bo vztrajal še naprej. Zaradi snega precej zvite pločevine,.

V prvem delu noči bo sneženje ponehalo, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso). Najdlje bo snežilo v južnih krajih.

Tudi če se boste jutri odpravili ven, se dobro oblecite. Najnižje jutranje temperature bodo od -15 do -9, na Primorskem do okoli -5, najvišje dnevne od -11 do -7, na Primorskem do okoli -3 stopinje C. Veter na Primorskem se bo nekoliko umiril.

Na cestah s pravo varnostno razdaljo

Zaradi snega je po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste (PIC) promet oviran v večjem delu države.  

Na cestah Idrija - Godovič in Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike, so še zapisali na PiC-u, medtem ko tovorna vozila izločajo na podravvski avtocesti in na cesti Soteska - Črmošnjice - Črnomelj.

Na cesti čez Jezersko so obvezne verige za tovorna vozila nad 3,5 ton, na cesti čez prelaz Ljubelj je obvezna uporaba verig, prelaz Vršič pa je prevozen za osebna vozila z verigami zaradi snežnih zametov.

Na Vipavskem so se razmere izboljšale

Napovedi zaradi burje so bile še včeraj zelo črnoglede, vendar razmere ponoči in čez dan niso bile tako hude. Kljub temu velja biti previden še naprej, saj bo burja le prehodno oslabela. 
Burja se po dopoldanskem vrhuncu umirila, trenutno sunki dosegajo "le" še okolo 90 km/h.

Zdravniki in reševalci so sicer Vipavcem zaradi burje svetovali, naj se na prostem ne zadržujejo več, kot je to nujno potrebno. Ob tem pa naj imajo tudi sicer razkrite dele telesa, kot sta obraz in roke, zaščitene s primernimi oblačili, saj bi zaradi mraza lahko dobili ozebline.

Polne roke dela za uslužbence Elektra

Po besedah poveljnika Regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Sama Kosmača so reševalci danes posredovali v 15 intervencijah. Burja je predvsem odkrivala strehe in nadstreške na stanovanjskih in poslovnih objektih.

Dopoldan je močan veter na območju Vipave, Ajdovščine in Nove Gorice podiral drevesa in odkrival strehe, v Ustju je odtrgal sončne kolektorje.

Iz Elektra Primorska so sporočili, da so danes opoldan ostali brez električne energije odjemalci na širšem območju Vipavske doline, Krasa, Spodnjega Krasa, Obale, Divače in Ilirske Bistrice. Poškodovanih in brez napajanja z električno energijo je bilo osem odsekov daljnovodov, 60 transformatorskih postaj oziroma 1418 odjemalcev.

Ob 13. uri so bili poškodovani trije odseki daljnovodov, brez električne energije pa 211 odjemalcev na območju Vremščice, sektorja Kavaliči - Lopar in Zabič. Skoraj vse napake so že odpravljene, razen na nizkonapetostnem omrežju, kjer je še precej okvar predvsem na področju nadzorništva Dekani in Sežana, so še sporočili iz Elektra Primorska.

V vasi Vitovlje je zaradi nizke temperature počila vodovodna cev.

Zaradi valov spolzka cesta

"Burja piha in minus tri je," nam je sporočila dopisnica z Obale.

V Piranu je odneslo s streh nekaj strešnikov, gasilci so podrli drevo, ki se je nevarno nagnilo. Cesta med Koprom in Izolo je zaradi valov, ki butajo ob obalo, spolzka.

Nočna posredovanja

Ekipe civilne zaščite so bile v pripravljenosti celo noč. Gasilci so morali na Primorskem večkrat posredovati na Primorskem. V Ilirski Bistrici so tako malo pred polnočjo odstranili žleb, ki je visel s starejše zapuščene zgradbe in ogrožal mimoidoče.

Na območju Nove Gorice je v večernih in nočnih urah veter odtrgal del strešne obrobe na objektu v Ozeljanu, sunek vetra pa v ulici Podgrčna odkril del strehe na objektu ter v Jelinčičevi ulici komunalne zabojnike, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Na odseku regionalne ceste od  od vasi Manče do križišča Manče so zaradi močnega vetra povišali stoopnjo zapore prometa, ki zdaj velja tudi za avtobuse.

V večernih in nočnih urah so v občini Ajdovščina odpadale okrasne letve s fasade Mercator centra in ogrožale mimoidoče. Na območju med Colom in Predmejo je bila motrena  oskrbo z električno energijo.

V Kopru pa je v Ulici Vena Pilona burja na cestišče odpihnila trampolin.

 

Če je zasnežilo tudi vaš kraj ali pa ga je prepihala burja, nam preko spodnjega obrazca pošljite fotografije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.