Slovenija
18 ogledov

Sneženje ponehalo tudi na vzhodu

Kmalu nas lahko znova preseneti sneg. Celoten članek je objavljen na našem vreme Žurnal24 main
V vzhodni Sloveniji je snežilo vso noč in ves dan, zdaj pa počasi pojenja. Snežna odeja je visoka od 20 do 30 centimetrov, zimske službe pa končujejo največkrat že tretjo akcijo pluženja in posipavanja danes.

Na Štajerskem ponekod še rahlo sneži, a se padavine počasi umirjajo. Na območju Maribora južno od Drave in na Ptuju je zapadlo med 20 in 25 centimetrov snega, v hribovitih predelih nekoliko več, je za STA povedal Dušan Sagadin, vodja zimske službe v Cestnem podjetju Ptuj, ki pokriva območje vse do obrežja Drave v Mariboru.

Njihova vozila so danes opravila tri do štiri obhode, zato so ceste zdaj bolj ali manj čiste. Nekaj težav imajo le z zapihi v ravninskih predelih na območju Slovenske Bistrice, Poljčan in Ptuja, saj gre za zelo lahek, sipek sneg, ki ga veter stalno zanaša na vozišče, zato bodo ponoči morali nadaljevati s čiščenjem.

V okolici Maribora tudi do 40 cm

V Podravju severno od reke Drave je zapadlo okoli 30 centimetrov snega, na območju med Mariborom in mejo z Avstrijo tudi do 40 centimetrov. Kot je povedal vodja zimske baze Cestnega podjetja Murska Sobota, ki od lani skrbi tudi za območje Podravja do Maribora, Denis Škorjanc, se vračajo v bazo še zadnja vozila, ki so danes opravila skupno tri akcije pluženja in posipavanja. "Ponoči bo treba iti še enkrat ven, saj zaradi nizkih temperatur in posledičnega slabšega delovanja posipnega materiala sneg ostaja na vozišču in se ne stopi," je pojasnil.

Na cestah niso zabeležili večjih težav. Čez dan je bilo le nekaj zdrsov tovornjakov na klancih, saj niso bili opremljeni s snežnimi verigami.

Na Koroškem in Celjskem se snežne padavine prav tako umirjajo. Po besedah vodje celjske zimske službe Matjaža Kapitlerja imajo od 10 do 30 centimetrov snega, ki so ga danes s cest odstranjevali v treh obhodih. "Ceste so zasnežene, a normalno prevozne," je pojasnil in dodal, da imajo posipni materiali zaradi nizkih temperatur slabši učinek. "Zato je bila kar lepa poraba posipnih materialov, a zaloge so še, saj je to šele druga takšna prava akcija v letošnji zimi," je dejal.

V Prekmurju so namerili okoli 10 centimetrov snega, zimske službe pa se po treh akcijah minulo noč in čez dan nameravajo vnovič podati na ceste v noči na sredo. Ceste so sicer normalno prevozne, a kjer ni prometa, sneg ostaja na voziščih, je pojasnil vodja zimske službe v Cestnem podjetju Murska Sobota Janez Kučan.

Močno sneženje je v teh dneh zajelo tudi Dolenjsko, kjer pa trenutno sneži le še občasno, je za STA povedal vodja področja vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar. Zimske službe trenutno končujejo tretjo ponovitev pluženja in posipavanja danes, a večjih težav ne beležijo. Na cestah je še plundra, ni pa zapor, niti za tovorna vozila na cesti čez Gorjance. Snežna odeja meri okoli 25 centimetrov.

Čez vikend znova sneženje, mraz se nadaljuje

Nov snežni metež se pričakuje v petek ali soboto, medtem ko naj bi v sredo in četrtek ne bilo padavin.

Zaradi nizkih temperatur in snega na urgencah in v bolnišnicah ne obravnavajo bistveno več pacientov kot sicer. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zaradi podhladitve zdravijo enega pacienta na interni kliniki (intenzivna terapija), ki je bil ob prihodu močno podhlajen. Drugih podatkov o resnih težavah zaradi ozeblin pa ne beležijo, so pojasnili za STA.

Vodja nujne medicinske pomoči v Mariboru Štefan Mally je tudi povedal, da intervencij zaradi podhladitev ali zaradi mraza podobnih stanj do zdaj še ni bilo.

V Zdravstvenem domu Ljubljana, oziroma na oddelku Splošne nujne medicinske pomoči, ne beležijo primera obolelega, ki bi se k njim zatekel zaradi ozeblin, so povedali.

Komentarjev 1
  • Anubis- 19:43 07.februar 2012.

    ah ma dajte kakšnih 30cm.. 20 max, pa še to tam kjer ga je veter na kup nanesel..