Slovenija
6 ogledov

Sneženje se je umirilo

Zaloška cesta prevrnjen avtomobil sneg
1/16
Žurnal24 main
V večernih urah je sneg rahlo naletaval. Ceste so vse prevozne, plugi bodo na delu še celo noč. V noči na nedeljo bo sneženje ponehalo.

"Od nočnih ur, ko je začelo snežiti, se je na ceste po državi odpravilo vseh 165 plugov. Na Štajerskem so samo preventivno posipali, na Trojanah in celi Gorenjski, okolici Ljubljane in od Postojne proti Višnji Gori pa plužijo in še vedno plužijo," je za zurnal24.si povedal vodja tehnične službe pri Prometno-informacijskem centru Andrej Sever.

Kolikšna je snežna odeja po mestih po državi, si lahko pogledate na tej povezavi.

"Temperature so zelo ugodne, sol zelo dobro prijemlje. Vse skupaj se hitro topi. Večjih nesreč ni bilo, iz prometa smo izločili dve vozili. Ceste so trenutno vse lepo prevozne. Porabili smo okoli 1700 ton soli, v tej akciji pa jo bomo do nedelje porabili čez dva tisoč ton," je še povedal. Uporabljajo tudi kalcijev klorid, da se sol hitreje prime in deluje.

Nekatere ekipe so trenutno v pripravljenosti, ekipe na terenu pa na svojih območjih plužijo in delajo kroge. Do 5. ure zjutraj naj bi še snežilo na Gorenjskem in v Ljubljani, zato bodo plužili vse do jutra.

Vse o vremenu si preberite na vremenskem portalu vreme.net.

Vožnjo prilagodite razmeram!
Sneg se oprijema cestišča, na cestah je zaradi plužnih skupin promet ponekod upočasnjen, so še povedali na Prometno-informacijskem centru. Večjih zastojev, zdrsov ali nesreč zaenkrat ne beležijo.

Priporočamo previdno vožnjo, primerno varnostno razdaljo in uporabo zimske opreme. Na načrtovano pot se zaradi razmer na cesti odpravite nekoliko prej. Zaradi pluženja in posipanja nastajajo ponekod manjši zastoji, zato naj bodo vozniki strpni.

 

Zaradi burje:
- na primorski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Vipava je prepovedan promet za kamp-prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton

- na glavni cesti Ajdovščina - Podnanos pa je prepovedan promet za kamp-prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Zaradi sneženja:
- je na cestah Razdrto - Podnanos, Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič, Idrija - Godovič ter Bovec - Kobarid prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike.

- za tovorna vozila je prepovedan promet na cestah Soteska-Semič-Ručetna vas ter Novo Mesto - Vahta - Metlika.

- obvezno izločanje tovornih vozil je na koncu dolenjske avtoceste pri Pluski v smeri Novega mesta, pred izvozom Novo mesto-vzhod in na počivališču Zaloke v smeri Ljubljane ter na hitri skozi Trebnje.

Prevoznost prelazov:
- verige so obvezne na prelazu Ljubelj,
- zaradi zasneženega cestišča je zaprt prelaz Vršič ter Korensko sedlo na avstrijski strani.

Zapadlo več deset centimetrov
Močno je snežilo ves dan. V večernih urah je po vsej državi le še rahlo snežilo. V Ljubljani je zapadlo do 45 centimetrov snega, na Kočevskem okoli 30, najmanjša snežna odeja pa je prekrila Štajersko in Koroško.

Sneženje bo v drugem delu noči oslabelo, jutri čez dan pa bodo padavine povsem ponehale, je povedal dežurni meteorolog Andrej Pečenko.

Temperature še vedno nizke

Najvišje temperature bodo od -4 do 1, na Primorskem do 5 stopinj Celzija. Najnižje nedeljske jutranje temperature bodo od -8 do -4, na Primorskem okoli 0, najvišje dnevne od -5 do -1, na Primorskem okoli 3 stopinje Celzija.

Uvod v novi teden bo mrzel
V ponedeljek bo pošteno mraz. Temperatura se bo spustila tudi do dvajset stopinj pod ničlo. Ponedeljek in torek bo sicer precej jasno. V torek bi se utegnilo rahlo pooblačiti, še dodaja Pečenko.

Zvečer se bo v visokogorju nevarnost proženja plazov povečala na tretjo stopnjo. Veter bo delal zamete, kar bo predstavljalo dodatno nevarnost.

Zaradi snega je na cestah Ajdovščina-Col-Črni Vrh ter Idrija-Godovič prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Verige so obvezne na cestah čez Vršič in čez Ljubelj, na Predelu pa so verige priporočene na italijanski strani.

Na Primorskem močna burja
Na Primorskem piha močna burja, ki predvsem v Vipavski dolini v sunkih presegala hitrost 100 km/h. V nedeljo čez dan bo nekoliko oslabela. Danes zvečer in v noči na nedeljo bo burja prenašala sneg in gradila snežne zamete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.