Slovenija
27 ogledov

Sneženje se umirja, promet tudi

Rešilci niso mogli mimo zamaška, ker so vozniki vozili tudi po odstavnem pasu.
1/54
Žurnal24 main
V večernih urah se je promet, potem ko je sneg predvsem na poti proti Primorski ustvaril pravi kaos, vendarle umiril. Zaradi nizkih temperatur nas čaka spolzka noč, jutri čez dan padavin ne bo.

"Iz Ljubljane smo krenili ob 14.15, trenutno pa smo pri počivališču Studenec pred razcepom Razdrto," nam je ob 19.20 sporočil bralec Aleš. Bil je le eden od tisočih, ki so danes obtičali nekje med Ljubljano in Koprom, kjer je popoldne zavladal popoln kaos in zastoj prometa. Kolone so bile dolge tudi po 30 kilometrov.

"Naši vzdrževalci s terena poročajo, da so za zastoje v veliki večini primerov kriva vozila z letnimi ali že zelo obrabljenimi pnevmatikami," je za Žurnal24 povedal predstavnik Darsa Marjan Koler. "Na žalost pri nas številni vozniki čakajo na prvi sneg, da poskrbijo za pravilno opremljenost vozil."

Na žalost pri nas številni vozniki čakajo na prvi sneg, da poskrbijo za pravilno opremljenost vozil.
Marjan Koler, Dars

Po besedah Kolerja je vremenska napoved ugodna, zato pričakuje, da se bo situacija na cestah popravila v nekaj urah, ko bo ekipam uspelo odstraniti vozila, ki so zdrsnila, ali odpraviti posledice prometnih nesreč. Ob tem izpostavlja, da vsaka nesreča zaposli del vzdrževalcev, zato takrat trpi opravljanje pluženja in posipanja.

Koler še dodaja, da so največje težave povzročali tovornjakarji, za katere od lanske sezone med sneženjem ne velja več sistem samoizločanja, temveč se morajo izločati šele, ko pripeljejo do signalizacije, ki to od njih zahteva. A je primorska avtocesta glede mest, na katerih bi se lahko izločili, zelo šibka, zato so tudi zamaški toliko hujši.

Tudi proti Primorski je promet stekel
Po poročanju prometno-informacijskega centra trenutno na cestah ni več večjih ovir, povezanih z vremenom, potem ko so vozniki popoldne le po polžje lezli od Ljubljane proti Primorski.

Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do 0, najvišje dnevne od -2 do 3, na Primorskem okoli 8 stopinj C

Za tovorna vozila je prepovedan promet:
- na cestah Novo mesto - Metlika, Razdrto - Podnanos, Starod - Podgrad, Bovec - Kobarid, Sp. Idrija - Godovič ter Ajdovščina - Črni vrh - Godovič.

Izločanje tovornih vozil:
- na avtocesti Gabrk - Fernetiči med CP Dane in razcepom Gabrk;
- na primorski avtocesti med Kastelcem in počivališčem Ravne proti Ljubljani.

Cesta čez Pavličevo sedlo je zaprta na avstrijski strani, prelaz Vršič je popolnoma zaprt, Predel in Ljubelj pa sta prevozna le z verigami.

 

 

Primorska avtocesta | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

To zimo bo za slovenske ceste skrbelo 1.158 delavcev, ki so že v pripravljenosti, sporočajo iz direkcije za ceste: "Večina akcij zimske službe se začne z izvedbo preventivnega posipanja, s pluženjem pa se začne, ko je na vozišču tri do pet centimetrov snega, pri čemer na koncu plužne poti količina snega na vozišču znaša največ deset centimetrov."

Pobeljena bo vsa Slovenija

"Ponoči bo sneženje slabelo, najkasneje na vzhodu države. Jutri zjutraj bodo padavine večinoma ponehale, čez dan se bo delno zjasnilo
," napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Zapadlo naj bi od pet do 15 centimetrov snega.

Že v nedeljo bo znova snežilo. "Popoldne bo sneženje spet zajelo vso državo, na Primorskem pa bo zapihala burja. Ponoči se bo sneženje okrepilo in v ponedeljek dopoldne ponehalo. V ponedeljek popoldne se bo delno razjasnilo," pravijo na agenciji.

Tudi temperature bodo v prihodnjih dneh zimske, saj se bodo vrtele okrog ničle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.