Slovenija
21 ogledov

SNS poziva k referendumu

"90 poslancev DZ ne more odločati v imenu dveh milijonov Slovencev," je dejal Bo Žurnal24 main
Poslanec Bogdan Barovič je v imenu SNS poudaril, da bi morali lizbonsko pogodbo potrditi na referendumu, saj bi tako imela večjo veljavnost.

V imenu stranke SNS je Bogdan Barovič poudaril, da gre v primeru lizbonske pogodbe kljub spremenjenemu imenu za neke vrste ustavo, ki določa pravila igre, po katerih bomo Slovenci kot državljani živeli. Če bodo Slovenci ta pravila igre potrdili na referendumu, bo imela lizbonska pogodba po prepričanju SNS še večjo veljavnost.

Predsednik stranke Zmago Jelinčič meni, da smo se v Sloveniji odločili za prehiter postopek ratifikacije reformne pogodbe EU. To je po njegovem mnenju nepošteno do državljanov, saj jim v tako kratkem času ni mogoče predstaviti dokumenta, ki ima 271 strani.

Iz kabineta Franceta Cukjatija so sporočili, da morajo v SNS predlog dopolniti v roku treh dni. © BOBO

 
Hrvaški vstop bi zmanjšal glasovalno moč Slovenije
V SNS sicer priznavajo, da lizbonska pogodba za zdaj ne prinaša bistvenih sprememb glede prenosa suverenosti z nacionalne ravni na raven EU. To pa se bo po prepričanju SNS spremenilo, če v Unijo vstopi Hrvaška. Po njenem vstopu se bo v skladu z določili pogodbe namreč relativno zmanjšala glasovalna moč Slovenije v Svetu EU, sorazmerno pa se bo zmanjšalo tudi število slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu.

Po mnenju SNS sicer Sloveniji prinaša tudi pozitivne stvari, vendar pa skriva tudi nevarnosti in slabosti. v SNS pravijo, da je vse preveč izjem, kar ustvarja neke vrste EU "a la carte", poleg tega pa so nova določila, ki povečujejo vlogo nacionalnih parlamentov v zakonodajnem postopku, neizvedljiva in nepopolna.

V stranki sicer poudarjajo, da niso evroskeptiki, ampak evrorealisti, in da njihov namen ni rušiti lizbonske pogodbe. Bodo pa imeli v stranki v primeru potrditve reformne pogodbe s strani slovenskih državljanov na morebitnem referendumu čisto vest.

V SNS bodo morali pobudo o sklicu referenduma o lizbonski pogodbi dopolniti in popraviti referendumsko vprašanje, vendar "to ne bo ovira za obravnavo na odboru in pozneje v DZ," je dejal predsednik državnega doma France Cukjati . Iz njegovega kabineta so še sporočili, da morajo v SNS predlog dopolniti v roku treh dni. Če tega ne bodo storili, lahko referendumsko vprašanje ustrezno spremeni tudi DZ. V vsakem primeru pa gre predlog v obravnavo na sejo 29. januarja, ko naj bi DZ ratificiral lizbonsko pogodbo. 

 




 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.