Slovenija
22 ogledov

So izplačali preveč plač?

(Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Na Pošti Slovenije naj bi si njen prvi mož Aleš Hauc vsak mesec izplačeval 2300 evrov bruto plače preveč. Razlog: napačen izračun povprečne plače.

Po poročanju komercialne televizije POP TV si tako vodstvo podjetja izplačuje previsoke plače, in to v nasprotju z zakonom. Zaupna pogodba prvega moža Pošte Slovenije namreč razkriva, da je njegova plača dobrih 9400 evrov bruto, kar je sicer še vedno ena najnižjih plač v državnih podjetjih.

Pravilni izračun

V podjetju bi morali pri izračunu plače vzeti podatke plač vseh zaposlenih (teh je več kot 6000). Pravilna plača bi torej bila 7100 evrov bruto, kar je dobrih 2300 evrov manj, kot vsak mesec prejema zdaj.

Plača je namreč izračunana v nasprotju s tako imenovanim Lahovnikovim zakonom, ki je omejil plače v državnih podjetjih. Slednji namreč določa, da je treba povprečno plačo v podjetju ali skupini množiti s pet, da se izračuna je direktorjeva plača.

Na Pošti Slovenije so po poročanju televizije povprečno plačo sešteli s povprečno plačo v majhnem hčerinskem podjetju EPPS, kjer je zaposlenih le 23 ljudi. To so delili z dve, množili s pet in tako dobili 9400 evrov bruto mesečno plačo. Da so si plačo na Pošti Sloveniji izračunali napačno, je potrdil tudi nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik.

Gospodarska ministrica Darja Radić je ob tem potrdila, da na ministrstvu preverjajo več kot 200 pogodb v državnih podjetjih. "Kar se tega primera tiče, so moji sodelavci ugotovili neskladje, ki ga ne znajo pojasniti, zato smo pozvali Pošto, naj nam posreduje natančen izračun osnovne plače direktorjev," je dejala Radićeva.

Hauc je medtem za televizijo zatrdil, da njegova plača ni bila izračunana napačno in da je popolnoma v skladu z Lahovnikovim zakonom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.