Slovenija
11 ogledov

So plače dobili ali ne?

sta_vegrad3_mm_120208 Žurnal24 main
Kljub dogovoru še vedno ni jasno, ali so delavci Vegrada danes prejeli preostale plače za marec.

V družbi so povedali, da bo sporočilo za javnost o tem predvidoma posredovano v petek, predsednik podjetniškega sindikata v Vegradu Samo Mastnak pa za informacije ni dosegljiv.

Velenjski Vegrad, ki se sooča z likvidnostnimi težavami, je prejšnji teden zaposlenim v proizvodnji izplačal 200 evrov plače za marec, preostalo pa naj bi tako proizvodnim kot tudi režijskim delavcem izplačal ta teden do četrtka, je v ponedeljek povedal Mastnak. Ob tem je dejal, da v podjetju za zdaj ne bodo stavkali, je pa za izvedbo stavke vse pripravljeno.

Likvidnostne težave
Iz Vegrada so v ponedeljek sporočili, da si bo vodstvo podjetja sredstva za izplačilo marčevskih plač prizadevalo zagotoviti "čim prej".

Izplačila plač v Vegradu so motena zaradi likvidnostnih težav podjetja, ki naj bi jih družba dolgoročno rešila v okviru sporazuma o ukrepih poslovnega in finančnega prestrukturiranja družbe, ki ga je pripravila uprava, prejšnji petek pa ga je potrdil nadzorni svet.

Sporazum je že podpisan s strani družbe, ključnih lastnikov in bank. Junija bo predvidoma izpeljana skupščina družbe, ki bi odločala o povečanju kapitala družbe z denarnimi vložki in konverzijo terjatev, pri čemer pogovori z dobavitelji trenutno intenzivno potekajo.

Različni ukrepi
Vodstvo podjetja meni, da predvideni ukrepi poslovnega in finančnega prestrukturiranja iz sporazuma upoštevajo interese vseh deležnikov ter zagotavljajo pogoje za prihodnje uspešno poslovanje družbe Vegrad, zato vodstvo vlaga vse napore v uspešno realizacijo sporazuma.

Podjetje že izvaja kadrovsko prestrukturiranje, saj je v zadnjih mesecih z mehkimi ukrepi zmanjšalo število zaposlenih s 1700 na približno 1500. Gre za izteke delovnih dovoljenj, upokojitve, prav tako niso podaljševali pogodb za določen čas, pojasnjujejo v družbi.

Zmanjševanje števila zaposlenih je posledica načrtovane manjše realizacije v letošnjem letu. Lani je podjetje ustvarilo okoli 162 milijonov evrov čistega prihodka od prodaje, za letos pa načrtuje tretjino nižjo realizacijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.