Slovenija
19 ogledov

"So to sploh pogajanja?"

Srečanje ESS Saša Despot
Po dveh urah pogajanj o pokojninski reformi so se socialni partnerji razšli brez zbližanja stališč in vidnega napredka v pogajanjih. Odhajali so razočarani, nekateri pa so se celo spraševali, ali so to sploh pogajanja.

Pogajanja o pokojninski reformi so se nadaljevala z obravnavo odprtih vprašanj. Sindikati so sicer med drugim izpostavili vprašanja odstotkov za odmero pokojnine, prehodnih obdobij, ukinitve dodane dobe za študij in nižjih pokojnin za ženske v prehodnem obdobju. Za delodajalce pa so med pomembnimi nerešenimi vprašanji register zdravju škodljivih delovnih mest in prostovoljno pokojninsko zavarovanje.

Pokojnine v prvih štirih letih nižje tudi do osem odstotkov?

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je pred pogajanji pojasnil, da so pripravili izračun pokojnin v prehodnem obdobju, ki kaže na to, da se bodo ženskam pokojnine v prvih štirih letih znižale tudi do osem odstotkov. Ta izračun je po njegovi besedah že potrdila strokovna služba ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in je v nasprotju s trditvijo vlade, da bo uveljavitev novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ustavila padanje pokojnin.

To sicer drži za pokojninski sistem čez deset let, nikakor pa ne za prva leta, je poudaril Štrukelj. Opozoril je, da bodo samo v prihodnjem letu iz tega in nekaterih drugih naslovov privarčevali 150 milijonov evrov, "kar postavlja pod vprašaj samo reformo, ki je na nek način instrumentalizirana za mašenje proračuna v prihodnjem letu, ne pa kot sistemski ukrep".

Vprašanje dodane dobe

Štrukelj je izpostavil še vprašanje dodane dobe, ki so jo do zdaj lahko uveljavljali ljudje z univerzitetno izobrazbo in se zdaj ukinja brez prehodnega obdobja. "To pomeni tako drastične spremembe za nekoga, ki bi šel decembra ali januarja prihodnje leto v pokoj, da bi tisti lahko delal tudi do pet let dlje," je bil kritičen. V konfederaciji so po njegovih besedah prepričani, da bi moralo biti opuščanje postopno.

Na delodajalski strani pa med odprtimi vprašanji med drugim izpostavljajo vprašanje registra težkih in zdravju škodljivih delovnih mest, ki je povezan s problematiko poklicnih pokojnin in ga je treba po njihovem opozorilu posodobiti. Register se po njihovih navedbah dve desetletji ni spreminjal.

Poleg tega delodajalci poudarjajo nujnost obravnave prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, t. i. drugega stebra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.