Slovenija
51 ogledov

So tudi mariborske študentke babe?

“Če se komu zdi, da se me boji, naj pove, zakaj,” zaposlenim odgovarja dekan Mar Žurnal24 main
Pritožbe. Dekan nekorektno obnašanje opravičuje z nazornim prikazom snovi. Univerza nima podlage za razgovor.

Mariborska policija preiskuje sum nepravilnosti na mariborski univerzi. Bartolo Lampret s Policijske uprave Maribor je povedal, da so zoper osebo, zaposleno na eni izmed mariborskih fakultet, prejeli prijavo, a da zbiranje dokazov še ni končano, zato o konkretnih imenih ne more govoriti.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi se prijava nanašala na Marka Jesenška, dekana mariborske filozofske fakultete. Po nekaterih informacijah naj bi šlo za nadlegovanje oziroma nekorektno obnašanje. “O tem ne vem ničesar, nihče me tudi ni obiskal,” je to odločno zanikal Jesenšek, o katerem se je sicer dolgo govorilo, da naj bi kandidiral za novega rektorja mariborske univerze.

spolno nadlegovanje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Spomnimo, da so zoper Jesenška pred dvema letoma na fakulteto za humanistične študije (FHŠ) v Kopru študentke, ki jim je tam predaval, podale pritožbo. “Na predavanjih nas je označil kot nevedne, babe, packe nemarne, kot ženske, ki imajo več na sebi kot v sebi. Poleg tega ga je zanimalo, kaj počnemo na stranišču, pri čemer je želel slišati besedi sranje in scanje,” je bil le del pritožbe.

Opravičil se je
“Te besede so bile vzete iz konteksta. Bil sem popolnoma napačno razumljen, kar sem študentkam na sestanku, ki ga je sklicalo vodstvo fakultete, tudi razložil,” je dejal Jesenšek in se pri rabi besed skliceval na Trubarjeve čase. “Beseda baba je takrat imela drugačen pomen. Od študentk sem želel slišati, kakšnega ima danes v posameznih okoljih. 'Fejst baba' je popolnoma pozitivno, recimo,” je razložil Jesenšek, ki se je študentkam tudi opravičil, te pa so opravičilo sprejele.

Takšno zgodbo nam je potrdila tudi Vesna Mikolič, dekanja FHŠ, ki je dejala, da je imel Jesenšek za vsako besedo svojo razlago, a da so se zaradi dvomov o korektnem ocenjevanju na izpitih pozneje korektno razšli. “Od takrat praga FHŠ nisem prestopil, čeprav nekateri pravijo drugače,” je zatrdil Jesenšek.

Na medije se ne odzivajo
Jesenšek vsa ta leta brez večjih pretresov predava na mariborski filozofski fakulteti, zato preseneča, da je mariborska univerza o dogodku sila redkobesedna. “Dogajanj na FHŠ ne moremo komentirati, ker smo z zadevo seznanjeni le prek zapisa v medijih. Sami do zdaj nismo prejeli nobene pritožbe. Če bi bila prijava pri nas, bi sprožili ustrezne postopke in primer raziskali,” je bila kratka Vanja Borovac, predstavnica za odnose z javnostmi. Pristavila je le, da je vsak nedolžen, dokler se mu krivda ne dokaže. Podobno so se od dogodka distancirali na ministrstvu za šolstvo, rekoč, da so univerze avtonomne ustanove in imajo svoje pravilnike.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.