Slovenija
14 ogledov

So že vsi prepričani?

Ali slaba udeležba na soočanju v Luciji kaže na nezanimanje tamkajšnjih krajanov Žurnal24 main
Piranski referendum. Malo zanimanja za argumente za novi odlok ali proti njemu.

“Predlagani odlok o ureditvi prometa v Občini Piran je sporen in dolgoročno predvsem uničujoč za mesto Piran. Njegovo izvajanje bi v mestu povzročilo usodne spremembe – od eksodusa prebivalcev do ukinjanja (še) obstoječih dejavnosti in izobraževalno-kulturnih institucij,” je le eden od argumentov, s katerimi piranska civilna iniciativa za dostojno življenje v tem mestu vabi občane na soočanje mnenj pred referendumom, ki bo 6. decembra.

Odločitev čez 14 dni

Tudi predčasno. Naknadni referendum o uveljavitvi odloka o ureditvi cestnega prometa v Občini Piran bo v nedeljo, 6. decembra. Predčasno glasovanje bo možno 1., 2. in 3. decembra od 9. do 17. ure v prostorih občine, omogočeno pa bo tudi glasovanje po pošti in na domu.

Težave imajo le Pirančani
Po prvi javni razpravi v Svetem Petru je bila ta tudi v soboto v Luciji in še ena bo v Piranu, kjer je največ odpora proti predlaganim prometnim novostim. Zato si predtem prizadevajo prepričati še neopredeljene krajane drugih krajevnih skupnosti (KS), kjer pa seveda prometnih težav Pirančanov ne občutijo, da jim z obkrožitvijo, da so proti, izkažejo svojo solidarnost.

V Luciji mizerno
V Luciji so predstavniki civilne iniciative v soboto zvečer prepričevali že prepričane. Udeležba Lucijčanov je bil mizerna, sicer pa je svet te KS ocenil, da je za njihovo območje novi prometni odlok sprejemljiv. Glede na nezanimanje krajanov drugih KS za problematiko je pričakovati, da bo o usodi referenduma odločala predvsem udeležba Pirančanov na njem.

Mini anketa
Boste na referendumu obkrožili za ali proti?


Srečko Stanišič, 50 let, podjetnik:"Mesto Piran bi morali povsem zapreti za promet, saj se zdaj vozimo po naši kulturni dediščini, kar ni sprejemljivo. Urediti ga je treba tako, da bo turizem v njem živel 12 mesecev."

Igor Slivar, 33 let, strojni tehnik:"Predlagani odlok je edina razumna rešitev za Piran, ker bo drugače v njem prometni kaos samo še večji. Vsak želi svoj avto pred svojo hišo, kar v starem mestu, kot je Piran, ne gre."

Srečko Koblar, 55 let, gostilničar:"Referendum ne bo uspel in predlagani odlok bo sprejet, ker imajo vsi že dosti Pirančanov. Imajo veliko novo garažno hišo in je že čas, da se mesto – razen za dostavo – zapre za promet."

Marko Tancer, 57 let, občinski svetnik:"Na seji občinskega sveta sem bil za novi odlok in tudi zdaj menim, da bi moral biti turistični Piran povsem brez avtomobilov. Predlagana ureditev je končno dober korak v tej smeri."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.