Slovenija
16 ogledov

Šoba: Katastrofa!

Protest proti malemu delu. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Poslanci so s 47 glasovi za in 28 proti sprejeli zakon o malem delu. ŠOS bo nadaljeval aktivnosti za razpis referenduma.

"Današnje sprejetje zakona o malem delu je katastrofa za večino študentov, brezposelnih in tudi del upokojencev," je dejala Katja Šoba, predsednica Študentske organizacije Slovenije. Šos bo nadaljeval aktivnosti za razpis referenduma – postopke zanj so sprožili, potem ko je organizacija že prvi dan po prvem sprejetju zakona v državnem zboru zbrala potrebnih 2.500 podpisov. Če referenduma ne bo, ali se bodo volivci izrekli proti predlogu predlagateljev, bo zakon stopil v veljavo 1. 1. 2012.

Svetlik v akciji
Za vnovično potrditev zakona je bila po izglasovanem vetu državnega sveta potrebna absolutna večina oziroma 46 glasov poslancev. Ker zakonu niso bili naklonjeni niti vsi koalicijski poslanci, je minister za delo Ivan Svetlik sinoči sestankoval s tremi poslanci Zaresa: Tadejem Slapnikom, Vitom Rožejem in Francijem Kekom. Kot nam je pojasnil Slapnik, so se pogovarjali o noveli zakona. Z njo naj bi dosegli znižanje koncesijske dajatve na vsaj pet odstotkov. Vnesli naj bi zagotavljanje nadaljnjega neodvisnega financiranja Šosa ob sočasnem povečevanju nadzora. Tega naj bi povečali tako, da bi računskemu sodišču omogočili neposreden nadzor nad Šosom. Poslanski trojček iz Zaresa je zahteval še zagotovitev pravic malim delavcem, in sicer za primer brezposelnosti ali porodniškega dopusta.

Kljub sestanku je Roželj glasoval proti zakonu. V izjavi za medije je po navedbah STA dejal, da v Zares niso bili edini s pomisleki glede zakona. Nekaj bo po njegovih besedah pokazala praksa, počakati pa bo treba tudi na aktivnosti za referendum. Zgodba očitno še ni zaključena, je poudaril. V DeSUS so zakon podprli, v skupini nepovezanih poslancev pa niso glasovali enotno - proti zakonu je bil po poročanju STA Andrej Magajna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.