Slovenija
29 ogledov

Sociala po novem

Vrsta Dejan Mijović
Nova vloga. Nujno jo je treba oddati le za znižano plačilo vrtca. Izplača se jo vložiti tudi nepolnoletnim dijakom za višji otroški dodatek.

Januarja bo začela veljati nova socialna zakonodaja. Preverili smo, za katere socialne transferje bo treba oddati nove vloge.

1. Otroški dodatek
Tisti, ki ga že prejemate, ga boste prejemali do takrat, kot imate navedeno v odločbi. Tako da vam nove vloge zaradi novega zakona ni treba oddajati, razen:
– če se vam stara odločba izteče decembra;
– če se vam je decembra rodil otrok oziroma želite otroški dodatek uveljavljati prvič;
– če imate doma dijaka, ki še ni dopolnil 18 let. Zaradi nove zakonodaje namreč ne bo več upravičen do državne štipendije, bo pa na ta račun dobil višji otroški dodatek.

2. Socialna pomoč
Prejemnikom ni treba zaradi nove zakonodaje storiti ničesar. Pristojni center za socialno delo (CSD) bo namreč do 31. marca prihodnje leto sam po uradni dolžnosti preveril, ali ste do pomoči še upravičeni in v kolikšnem znesku.

Enako kot doslej velja, da vam pomoči v času življenja ne bo treba vračati, jo bodo pa morali vaši svojci ob dedovanju po vaši smrti.

3. Varstveni dodatek
Tudi prejemnikom varstvenega dodatka (VD) samo zaradi nove zakonodaje ni treba oddati nove vloge. CSD bo namreč v prvih treh mesecih prihodnjega leta sam preveril, ali ste do dodatka še upravičeni ali ne. Bodo pa morali prejemniki VD po novem dopustiti zaznambo v zemljiški knjigi na svoji nepremičnini. To pomeni, da prejemnikom VD v času življenja tega sicer ne bo treba vračati, ga bodo pa morali svojci, če bodo želeli biti upravičeni do celotne dediščine. Prejemniki VD, ki so lastniki nepremičnine, te v času prejemanja dodatka ne bodo smeli prodati, podariti ali obremeniti. Tisti, ki VD po novem letu ne bodo več želeli prejemati, naj to do 31. decembra sporočijo zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

4. Državna štipendija
Dijakom, starejšim od 18 let, in študentom, ki jim je štipendija za šolsko leto 2011/12 že priznana, ni treba storiti ničesar. Štipendijo bodo prejemali vse šolsko leto. Lahko pa oddajo novo vlogo, da bo CSD o štipendiji in drugih pravicah odločil po novi zakonodaji.

5. Znižanje plačila vrtca
Vlogo je treba oddati na novo, in sicer ne več na občino, temveč na CSD. To lahko storite po 1. decembru.

Komentarjev 2
  • mirko 16:35 13.november 2011.

    Popolnoma zgrešen koncept reševanja gospodarske situacije. Naj se malo naši politični veleumi, ki o tem odločajo, informirajo kako je v preteklosti slično zadevo reševala Viktorijanska Anglija. Pa saj, če se ne motim je naš minister presvetli Svetlik študiral prav ...prikaži več v Angliji. Bi ja moral dobro poznati njihovo zgodovino, ali je predavanje samo šprical

  • privat 08:39 13.november 2011.

    da vidimo kaj bo prinesla politika novih zakonov...če bo država šparala na socialnih transferih ,bo kontra produktivno...mislim pa da ti ljudje sploh ne vedo kaj delajo...kljub temu da so jim očetje kupili visoke šole