Slovenija
25 ogledov

Sociala po vsej EU

Več informacij o socialnih prispevkih v EU dobite na strani http://ec.europa.eu/ Žurnal24 main
Koordinacija. Sistem daje pravice v vseh državah EU, a preverite podrobnosti.

Od leta 2012 bo začelo v celoti delovati novo omrežje za elektronsko izmenjavo podatkov o socialni varnosti EESSI. To so sprejeli s prenovitvijo uredb o koordinaciji sistemov socialne varnosti, ki zagotavljata enako obravnavo državljanov Evropske unije (EU), če se selijo ali potujejo v druge članice EU.

Prenovljeni uredbi pa še vedno omogočata podobno kot prej: če ste ali ste bili zaposleni v več kot eni državi EU, vam bo ob upokojitvi vsaka članica izplačala del pokojnine za obdobje, ko ste delali v posamezni državi. Sistemi socialne varnosti še vedno ostajajo na nacionalni ravni vsake članice.

Vsi po malo
Kot so pojasnili na predstavništvu, bo lahko slovenski državljan, ki dela na Finskem, upravičen do enakih socialnih prejemkov kot finski državljan – velja finska zakonodaja.

Primer: če ste bili v Sloveniji zaposleni 15 let, na Danskem pa deset, bo Slovenija za pridobitev pokojnine upoštevala 25 let, vendar bo izplačevala pokojnino za 15 let delovne dobe, za preostalih deset let bo pokojnino izplačevala Danska. Tako pojasnjujejo na ministrstvu za socialne zadeve.

Uredba zajema tudi nadomestilo za brezposelnost. Zanj lahko zaprosite v državi, kjer ste nazadnje delali, razen če imate prebivališče v drugi državi. Skratka, prejemate ga lahko v državi, v kateri ste nazadnje delali, če ste se v državo bivališča vračali manj kot enkrat na teden, so še pojasnili na republiškem zavodu za zaposlovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.