Slovenija
762 ogledov

Sociala rada služi

Radovan Radetić s CSD Moste-Polje je urejal stike nesrečne deklice z očetom od s Žurnal24 main
Ozadja. Primer deklice z Zaloške nadzoroval delavec z zasebnim zavodom. Nekaj mesecev je imel tudi tretjo službo.

Prakse. Radovan Radetić, socialni delavec na Centru za socialno delo (CSD) Moste-Polje – urejal je stike med deklico in očetom, ki jo je vrgel z devetega nadstropja na Zaloški ulici v Ljubljani – ima za seboj kopico spornih primerov in strokovno vprašljivih ravnanj.

Vzporednico med tragedijo na Zaloški cesti in svojo izkušnjo z nasilnim možem je potegnila Vida Mavrer. "Gospod Radetić je ves čas sodiščem poročal, da otroka napredujeta zaradi manjše konfliktnosti med staršema, zameglil pa je dejstvo, da sta napredovala, ker sem jaz prekinila njune stike z nasilnim očetom," pravi Vida Mavrer, ki jo je do pred kratkim obravnaval Radetić. Ta njene navedbe ostro zavrača.

Vida Mavrer | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

25 tisoč evrov prihodkov je imel po podatkih baze Gvin leta 2009 zasebni zavod, katerega zastopnik je Radovan Radetić.

Nesreča zaradi prepira
Poudarja tudi, da so bili stiki preminule deklice z očetom čudoviti, da so potekali po dogovoru med obema staršema, da pa je za tragedijo kriv prepir, ki se ni zgodil v času stikov. Ne ve, kaj sta starša počela skupaj pri varuški v nebotičniku na Zaloški cesti. Na vprašanja, zakaj okolja deklice ni preverjal na terenu – sosedje pravijo, da so opazili znake nasilja –, je odgovoril, da za to ni bilo razloga, saj jih je videval vsak teden; vsak mesec pa so se slišali po telefonu. "Na podlagi česa lahko jaz vstopim v neko stanovanje? Za preverjanje moram imeti razlog in tukaj ni bilo nobenega razloga," razlaga.

Trgovina z otroki
Ovadba. Radetića je društvo Mozaik ovadilo, ker je botroval mnenju CSD, ki je soglašal, da 13-letna romska deklica zamenja družino. "Od socialnega delavca nisem pričakovala, da bo trdil, da je 13-letna deklica zrela za zakon," pravi Katarina Meden iz Mozaika. "Ni šlo za prodajo, oče je soglašal, da hčerka živi v drugi družini," pravi Radetić. Oče deklice je očetu ženina dolgoval 30 tisoč evrov.

Vsi delajo še popoldne
Glede na to, da je stoodstotno zaposlen na CSD Moste-Polje, hkrati pa ima tudi zasebni zavod za pomoč in svetovanje družini Aleksandra, nas je zanimalo, ali ga to ovira pri delu za javni zavod. "Zakaj bi bilo tu navzkrižje interesov, če popoldne delam še dve uri? Včasih delam osem, včasih celo deset ali 12 ur na dan. Moje delo na CSD pa ni ogroženo," pravi in dodaja, da to počnejo tudi zdravniki in drugi javni uslužbenci. Zatrjuje, da ne obravnava istih strank, ampak se javlja na različne javne razpise. Tako se je javil tudi na razpis za direktorja javnega zavoda Mladi zmaji, kjer je bil vršilec dolžnosti od 1. oktobra 2009 do 20. aprila 2010. Na mesec je prejemal 360 evrov neto, a dela ni opravil.

"Zadeva ni šla"
Vodja urada za mladino Mestne občine Ljubljana Mateja Demšič je pojasnila, da ni poskrbel za sprejem nujnih aktov in zaposlovanje mladinskih delavcev, kar je povečalo njihovo nezaupanje in skrb. Zato so se z Radetićem razšli. "Zdravstveno nisem zdržal, zadeva ni šla," zaplet pojasnjuje Radetić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.