Slovenija
33 ogledov

Socialisti z roko v roki z grško Syrizo

Anej Korsika Urban Cerjak
Iniciativa za demokratični socializem ne izključuje sodelovanja z ostalimi vstajniškimi strankami. Ključen bo program.

"Povezani smo s stranko evropske levice, torej grško Syrizo, nemško Die Linke, francosko Front de Gauche itn. Decembra gremo tudi na njihov kongres v Madrid," pravi Anej Korsika iz Iniciative za demokratični socializem (IDS). Čeprav se še niso odločili za strankarsko pot, ne skrivajo, da je danes predstavljeni Razvojni model za Slovenijo in Evropsko unijo (EU) programski temelj. "A to ni le strankarski program, mi delamo tudi na gibanju," dodaja Korsika, ki pravi, da je njihovih podpornikov že okoli 2.000.

Omejevanje moči menedžerjev

"V Grčiji ali na Baltiku lahko že danes vidimo svojo prihodnost. V teh liberalnih rajih socialne države in srednjega razreda ni več, ljudje se množično izseljujejo, javni sektor je uničen, peščica bogatih vsak dan bogatejša. Enaki trendi so jasni tudi pri nas," opozarja član IDS Luka Mesec. Zato je prepričan, da je potrebno zavrniti politiko zategovanja pasu. Pripravili so nabor ukrepov, za katere menijo, da so uresničljivi in jih je možno ob upoštevanju realne situacije implementirati takoj.

"Prvi korak je razdolžitev podjetij in bank prek slabe banke. Ta ne sme postati instrument za razprodajo, temveč za reševanje podjetij," je prepričan Mesec. Njihove terjatve bi prenesli na slabo banko, v podjetja namestili krizne uprave in jih podvrgli nadzoru zaposlenih. "Nasploh je treba demokratizirati poslovanje tako državnih kot zasebnih podjetij in omejiti moč menedžerjev," razlaga Mesec.

V IDS bi radi demokratizirali tudi banke, državni holding in državno investicijsko politiko ter jih smiselno koordinirali. "Naš cilj je ponovna izgradnja gospodarskih kapacitet, da bi zagotovili delo za vse ter odpravili revščino in brezposelnost," pravi Mesec.

Pomembna komponenta njihovega programa je tudi ekologija. "V okviru socialističnega razvojnega modela si bomo prizadevali za postopen prehod v družbo sonaravnega razvoja," pojasnjuje članica IDS Urška Breznik.

Povezovanja ne izključujejo

"Politike zategovanja pasu je potrebno ustaviti, ker se za njimi skriva zgolj prenos denarja od najrevnejših k najbogatejšim," je prepričan Korsika. V IDS zato predlagajo pravičnejšo davčno reformo, kjer bi prebivalci v proračun in socialne blagajne prispevali skladno s svojimi možnostmi.

Prepričani so tudi, da bi se morala Slovenija mednarodno povezati "z ostalimi perifernimi državami EU in začeti od Evropske centralne banke zahtevati, da začne jamčiti za dolg držav". Prav tako menijo, da bi morali na evropski ravni spodbuditi investicije v države, kot je Slovenija. Zavzemajo se tudi za več demokratičnosti znotraj evropskih institucij in njihovo postopno nadomeščanje z novimi, ki bi dejansko predstavljale interese ljudi.

O včerajšnji pobudi za vstajniško strankarsko koalicijo pa v IDS pravijo, da so za povezovanja odprti, a "bodo štele le programske razprave".

Komentarjev 2
  • EnBralec 16:22 13.november 2013.

    Saj že poročajo...

  • mirko 16:09 13.november 2013.

    Levičarji v Sloveniji bodo idejo o "DEMOKRATIČNEM SOCIALIZMU" zgrabili z vsemi štirimi. Zapomnite si, čez mesec dni bodo o tem pisali vsi "osrednji"- levi mediji v Sloveniji, kako je to edina rešitev za Slovenijo za izhod iz krize. Dam jajce ...prikaži veče vstran, če se motim.