Slovenija
4338 ogledov

Socialna bomba: Odpustiti nameravajo 430 ljudi

slovenija 27.09.10, zavod, zavod za zaposlovanje, delo, iskalci dela, brezposeln Anže Petkovšek
Predstavnik ameriške multinacionalke Adient je danes zaposlene v slovenjgraški tovarni obvestil, da bodo do konca leta to tovarno zaprli. Delo naj bi izgubilo 430 zaposlenih. Informacijo je za STA potrdil sekretar ZSSS Jaka Šilak, ki po lanskem odpuščanju 119 zaposlenih v Adientu nadaljnjih odpuščanj glede na napovedi ni pričakoval.

Po poročanju Koroškega radia je vodstvo multinacionalke danes sporočilo, da trenutna situacija v avtomobilski industriji in nekonkurenčnost slovenskega delovnega trga ne dopuščata druge možnosti kot pa zaprtje tovarne Adient v Slovenj Gradcu.

V tej tovarni izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov. Lani po izteku enega od proizvodnih programov niso bili uspešni pri iskanju novega programa, zato so v jeseni napovedali odpuščanje. V program presežnih delavcev so najprej zajeli 162 delavcev na vseh ravneh delovanja družbe, na koncu pa je bilo v program vključenih 119 presežnih delavcev.

Ob tem je lastnik v jeseni po Šilakovih besedah sporočil, da imajo do leta 2025 zagotovljeno delo za zaposlene na slovenjgraški lokaciji, zato je poleg zaposlenih tudi njega in predstavnika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v podjetju današnja napoved zelo presenetila.

"To je šok za celotno Koroško," je dodal Šilak, ki je prejel informacijo, da naj bi prve delavce odpustili že sredi letošnjega leta. Sindikat bo zapiranju tovarne ostro nasprotoval, je poudaril Šilak.

Se pa boji, da bo v primeru uresničitve te napovedi v zdajšnjih časih tako veliko število ljudi težko dobilo drugo delo v regiji. Po njegovih podatkih gre za zaposlene z vseh stopenj izobrazbe, med njimi je tudi veliko strokovnjakov.

 
Komentarjev 2
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 20:27 17.marec 2021.

    Če bi jaz bil multinacionalnka, bi tudi zaprl firmo v Sloveniji. Imamo eksotičen jezik, nepraktično zakonodajo, nemogoče je stimulirat dobre delavce in odpuščat slabe, okolje je nepredvidljivo, država je brez domačega trga, imamo slabe prometne povezave, ni fleksibilne delovne sile, ...prikaži več uradništvo je počasno in togo, brez vez ti še denar nič ne pomaga, itd. Ko bo država spoznala, da firme niso socialne inštitucije, potem bo mogoče boljše.

  • miho 20:13 17.marec 2021.

    Kako je lahko slovenski delovni trg nekonkurenčen, ko imamo pa pol nižje plače kot na zahodu? Problem nizke produktivnosti naj pa rešujejo z boljšimi sredstvi, takšnimi, kot jih imajo v ZDA, če so že iz ZDA.