Slovenija
22 ogledov

Socialna kapica vzela slovo

posvetovanje za mandatarja
1/4
Anže Petkovšek
Borut Pahor bo državnemu zboru za mandatarja predlagal Mira Cerarja. Obrisi koalicije do konca tedna. Socialne kapice ne bo.

Najverjetnejši novi mandatar se je popoldne sestal s predstavniki NSi in SD, v torek pa z Desus in Zaab. Po pogovorih z NSi je Matej Tonin dejal, da bo izvršilni odbor stranke o vstopu v koalicijo odločal v sredo zvečer. Tonin ni želel razkriti, pri katerih temah imajo še vedno različna stališča, je pa dejal, da se jim pri določenih v SMC želijo približati. Med drugim so danes več kot pol ure posvetili vprašanju zdravstvene reforme. So pa v stranki NSi že dejali, da bodo podprli Mira Cerarja za novega mandatarja.

Socialna kapica je vzela slovo

Dejan Židan je ocenil, da gredo pogovori v pravo smer. Cerar si še vedno prizadeva za čim širšo koalicijo, pri čemer ima podporo SD. Je pa dodal, da ne socialne kapice, ki jo zagovarja NSi, ne delne socialne kapice, ki jo zagovarja SMC, v osnutku koalicijske pogodbe ne bo. Židan sicer razume predstavnike menedžerjev, ki "se borijo, da bi bili njihovi osebni dohodki manj obdavčeni", vendar predlaga manj "egoizma" in razmislek o državi kot celoti. 

V SD so pripravljeni na razpravo, kako v srednjeročnem obdobju, ko bo finančno stanje to dopuščalo, razbremeniti plače prek dohodninskih razredov.

Konec prihodnjega tedna naj bi se na koalicijskih pogajanjih pogovarjali tudi že o kadrih. Neuradno naj bi si v SD želeli gospodarski resor, na katerega ciljajo tudi v NSi. Židan je na to dejal le, da se o kadrovanju za zdaj še ne pogovarjajo. 

Pahor bo predlagal Cerarja

Predsednik republike Borut Pahor namerava državnemu zboru v začetku prihodnjega za novega mandatarja predlagati predsednika SMC Mira Cerarja. To sta po pogovoru pri Pahorju sporočila Miro Cerar in vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Cerar, ki v teh dneh nadaljuje koalicijska pogajanja, ocenjuje, da bodo do konca tedna že znani obrisi bodoče koalicije. "Znani bodo obrisi koalicije, ki bodo dovolj trdna osnova za to, da preidemo v zaključno fazo pogajanj," pravi Cerar.

Vlada v drugi polovici septembra

Cerar je Pahorja danes seznanil s potekom koalicijskih pogajanj. Kot je najverjetnejši novi mandatar pojasnil v izjavi novinarjem, koalicijska pogajanja v teh dneh potekajo na bolj vsebinski ravni, realno pa je pričakovati, da bi vlada lahko nastopila v drugi polovici septembra. 

Nezadovoljen s postopkom predlaganja komisarjev

Cerar  je z nezadovoljen s postopki predlaganja evropskega komisarja. Slovenija je namreč predlagala premierko v odhodu Alenko Bratušek, prvaka Desus Karla Erjavca in evropsko poslanko Tanjo Fajon.

V SMC po Cerarjevih besedah dosedanji postopek predlaganja komisarja obžalujejo in ga označujejo kot neustreznega, saj tudi njihov predlog ni bil spoštovan. Tako Cerar napoveduje, da bodo v prihodnjih dneh ali tednih tudi sami izrazili svoje stališče, najprej pa želi počakati na odločanje DZ o predlogu za mandatarja.

Želijo si več sodelovanja

Danes so se po besedah Simone Kustec Lipicer tudi strinjali, da si želijo tesnega in aktivnega sodelovanja DZ, predsednika republike in vlade. Glavni namen je pomagati pri reševanju težav in vsebin, ki se pojavljajo v političnem in širšem družbenem prostoru, tako "na domači kot tudi na mednarodni ravni".

Komentarjev 2
  • maresem 15:50 11.avgust 2014.

    Kdo pa naj bi bil minister za gospodarstvo... a morda ministrant iz Nsi? Pa da nam kler pokrade še tisto kar je državi ostalo.

  • patrijarh 13:48 11.avgust 2014.

    Pokop slo.gospodarstva.