Slovenija
338 ogledov

Socialna pomoč višja, mnogi prejeli stari znesek

Center za socialno delo Saša Despot
Denarna socialna pomoč z novim letom višja za 18 evrov, vendar le z odločbo. Tisti, ki je niso oddali, prejeli stari znesek.

S prvim januarjem 2016 se zvišujejo nakateri socialni prejemki, vendar  je januarsko nakazilo nekatere upravičence neprijetno presenetilo. Bralec nam je sporočil, da mu je država nakazala stari znesek, ker na centru za socialno delo ni oddal vlogo za sklenitev nove odločbe, ker o tem ni bil seznanjen.

O spremembah nismo bili obveščeni

Kot navaja naš bralec: "Večina prejemnikov ni vedela, da bi morali že decembra 2015 na center za socialno delo, kjer bi morali vložiti zahtevek za sklenitev nove odločbe, po kateri bi se jim znesek, ki so jim ga odobrili prej (270,82 €), povišal na obljubljenih 288,81 evra."

Ogorčeni prejemnik denarne socialne je ob tem zapisal: "Obljuba ministrice Dr. Anje Kopač Mrak o povišanju denarne socialne pomoči je torej birokratski nateg (vsaj za en mesec). Namreč, vse, dokler upravičenci do DSP ne bodo šli spremeniti svojih odločb na centri za socialno delo (CSD), se jim višina prejemka ne bo povišala (ker velja znesek iz odločb)."

Obvestil je bilo dovolj

Za pojasnilo smo se obrnili na MDDSZ, kjer nam na vprašanje, koliko upravičencev je včeraj prejelo stare zneske, niso odgovorili, so pa pojasnili, da so spremembe oziroma informacije, da je treba vlogo za uveljavljanje višjega zneska oddati tudi, če ima upravičenec še veljavno odločbo, "sporočali v številnih medijskih nastopih, obvestilih na spletnih straneh in sporočilih za javnost," 

Do konca februarja čas za oddajo vloge

"Novo vlogo se lahko odda do konca februarja (29. 2. 2016), v tem primeru se kot datum vloge šteje 31. december 2015 in pravica v zvišanem znesku se prizna od 1. 1. 2016. To pomeni, da bodo upravičenci višji znesek dobili izplačan za nazaj pri naslednjem nakazilu," so še pojasnili na minstrstvu in dodali, da so za informacije na voljo tudi strokovni delavci CSD.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • izRODEk 16:01 22.januar 2016.

    Čakam na odgovor ministrstva, v kolikor ga ne prejmem v ponedeljek zjutraj, spišem laično tožbo, jo vložim, hkrati še vlogo za BPP (prej ne moreš, ker zadeva ni v pravdi in ne izpolnjuješ pogoja), potem pa v pravdo. <br ...prikaži več />Dejstvo je, da so sklenili povišati višino prejemkov, dejstvo je, da o tem obstaja zapisnik seje vlade in dejstvo je, da upravičenci niso naredili ničesar narobe in NISO bili dolžni vlagati novih vlog, če jim je še vedno veljala stara odločba.To, kar se dogaja, je fašizem. Birokratski fašizem, ko država varčuje na najrevnejših tam, kjer to ni nujno potrebno.Itak je pa jasno, da se bo ta in druge zgodbe na koncu končale tako, da bo treba v hoste. Žal.

  • kapibara 14:52 22.januar 2016.

    Večina bo ta višek, tako ali tako, pustila "za šankom"...

  • Janez_53 12:17 22.januar 2016.

    No ja, poznam kar nekaj ljudi, ki prejemajo socialno pomoč, pa imajo računalnik, pa pametni telefon itd.