Slovenija
25 ogledov

Socialna trgovina zaživela

trgovina samopostrežna socialna Maja Kalan
Maribor. Prvi teden v Sotri imeli že več kot tisoč kupcev.

Pogoj za nakupovanje v Sotri je dokazilo o mesečnem dohodku, ki ne presega 450 evrov. Kupci tako dobijo nakupovalno kartico, s katero kupujejo, mesečni limit pa je od 80 do 100 evrov. “V Mariboru je več kot 20 tisoč takšnih, ki potrebujejo dodatno pomoč, ker so njihovi dohodki prenizki”, razlaga direktorica trgovine Sotra Iva Poropat.

Tisoč kupcev s karticami

Lastniki trgovine načrtujejo, da bodo letos izdali pet tisoč nakupovalnih kartic. “Glede na to, da je minil le en teden, odkar smo odprli, očitno delujemo dobro, saj smo izdali že nekaj več kot tisoč kartic,” razlaga Poropatova in dodaja: “V trgovino prihajajo ljudje, ki imajo izjemno nizke pokojnine, čeprav so delali 30 let ali več. Prihajajo taki, ki imajo pravzaprav samo socialno podporo ali pa so celo brez dohodka.”

Ljudje v trgovini nakupujejo samo nujne stvari, kot so moka, kruh, mlečni izdelki, sladkor in zelenjava. Ideja glede kruha je sicer bila, kot pravi Poropatova, da bi ga ljudem dajali brezplačno. “Upamo, da bomo lahko s pomočjo lokalnih skupnosti projekt uresničili, saj gre za dobrino, ki mora biti dostopna vsem.”

Komentarjev 2
  • siesta 09:41 01.december 2013.

    (“V trgovino prihajajo ljudje, ki imajo izjemno nizke pokojnine, čeprav so delali 30 let ali več...)...@To enostavno ni res. Za 15 let delovne dobe človek dobi 120€, najnižja pokojninska osnova za polno delovno dobo je pa 758€...In tudi te vrste ...prikaži veče trgovin, čeprav se bo slišalo grozno, so samo potuha državi. S takimi projekti konec koncev samo opravičujemo revščino v naši državi, politiko pa odvezujemo odgovornosti.

  • dragec 08:47 01.december 2013.

    zelo bi bil vesel, da bi videli kako v teh socialnih trgovinah kupujejo tisti, ki so zafurali to našo lepo državo