Slovenija
30 ogledov

Socialne
 bombe ne bo

"Odločili smo se za mehke oblike zmanjševanja števila zaposlenih. In številka 26 Žurnal24 main
Acroni. Z mehkim odpuščanjem 89 delavcev manj.

"Nikoli nismo pripravljali programa presežnih delavcev, saj smo se odločili za mehke oblike zmanjševanja števila zaposlenih. In številka 269 ne pride v poštev, kajti nikoli ni bila ciljna, temveč le delovna verzija," je včeraj zatrdil Slavko Kanalec, glavni direktor Acronija.

V Acroniju naj bi letos z mehkim odpuščanjem – rednimi in predčasnimi upokojitvami – število zaposlenih zmanjšali za 89. "Konec prejšnjega leta je bilo v Acroniju 1.394 zaposlenih, naš cilj pa je, da jih bo v začetku prihodnjega leta 1.226, kar pomeni 168 manj, vendar le na račun upokojitev in morda kakšne pogodbe za določen čas, ki je ne bomo podaljšali," je pojasnil prvi mož Acronija.

Klemen Drobič
, predsednik Acronijevega sindikata Neodvisnost, je ob tem poudaril, da se bodo v sindikatu strinjali le z zmanjševanjem števila zaposlenih na račun rednega in predčasnega upokojevanja, in sicer v posameznem kvartalu največ 19 delavcev. Do številke 89 je bil precej zadržan tudi Marjan Žurman, predsednik Acronijevega sindikata Skei. Dejal je, da je zelo visoka. "Acroni v enem letu ne bi smel izgubiti toliko delavcev. Pristajamo le na mehke oblike odpuščanja, kot so upokojevanja z izplačilom odpravnin. Menim, da ta številka letos ne bo dosežena," je dodal.

Elektronske pošte niso preverjali
V Acroniju so lani delavcem, ki so se redno in predčasno upokojili, izplačali za več kot milijon evrov odpravnin. Na vprašanje, ali bo dejstvo, da ne bodo odpustili skoraj 300 delavcev, kaj vplivalo na podaljšanje Kanalčevega mandata, pa je ta dejal: "S tem se kaj posebno ne ubadam. Acroni ima dobre rezultate, z mojim mandatom pa se bodo ukvarjali drugi."

Zanikal je tudi govorice, da naj bi zaposlenim zadnje dni preverjali elektronsko pošto in ugotavljali, kdo je v javnost poslal poročilo o nameravanem odpuščanju 269 delavcev: "Zagotavljam, da se s tem ni nihče ukvarjal. Tudi kriminalisti tega niso počeli." V Acroniju letos načrtujejo prodajo 335 tisoč ton končnih izdelkov, s čimer naj bi zaslužili 483 milijonov evrov in leto končali s 15 milijoni dobička, za naložbe pa bodo letos namenili 30 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.