Slovenija
103 ogledov

Socialne kartice: Po dveh letih načrtov še vedno pri javnem razpisu

Prazno stanovanje Reuters
Že več kot dve leti na ministrstvu za delo pripravljajo rešitev za tiste socialno ogrožene, ki imajo račune obremenjene s stroški izvršbe ali bančnih računov ne morejo odpreti.

"Imam soseda, ki ima socialno pomoč in ne more nikjer odpreti računa, ker ima blokado in socialna kartica bi mu omogočila vsaj nemoteno dvigovanje te boge revščine, ki jo dobi," nas je opozoril bralec z Zasavja, ki se sprašuje, kdaj bodo vendarle v uporabi socialne kartice, ki so jih na ministrstvu obljubljali že za konec leta 2015.

Po zagotovilih ministrstva za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, naj bi vendarle še ta mesec ponovili razpis za namen vzpostavitve sistema predplačniških kartic, kamor bi posamezniki, ki imajo račune obremenjene s stroški izvršbe ali bančnih računov ne morejo odpreti, lahko dobivali socialno pomoč.

Javno naročilo za 10.000 uporabnikov še ta mesec

Na prvi razpis v avgustu se kljub zanimanju več bank na koncu ni prijavila nobena. "Ministrstvo je za namen vzpostavitve sistema predplačniških kartic vodilo javno naročilo po postopku konkurenčnega dialoga, v katerem ni bilo ponudnika, ki bi izpolnjeval pogoje razpisa," so nam pojasnili na ministrstvu, kjer dodajajo, da bo tudi tokrat javno naročilo pripravljeno za predvidoma do 10.000 uporabnikov. Stroški, ki bi padli na uporabnika kartice bodo predvidoma stroški nakupa kartice (največ 10 evrov) in stroški dvo-letnega vzdrževanja kartic (največ 15 evrov), drugih stroškov za uporabnika ne bo smelo biti.

Na ministrstvu so se za nakazovanje socialnih prejemkov na predlačniške kartice odločili po vzoru Avstrijcev. "Kljub novemu 102.a členu namreč tudi zakon o izvršbi in zavarovanju te težave ni rešil v celoti. Ta plačilni instrument omogoča enak način vsakodnevne uporabe kot bančna kartica, dvig na bankomatu, plačevanje na plačilnih mestih," še dodajajo na ministrstvu. 

Predplačniške kartice se bo lahko uporabljalo na vseh bankomatih, v določenem obsegu pa bo zagotovljen tudi brezplačen dvig sredstev.

Komentarjev 1
  • Skippy 02:26 22.maj 2016.

    Kaj pa, če država ne bi zapravila milijonov za ta projekt, in bi tistim, ki računa ne morejo odpreti, preprosto poštar prinesel denar domov, tako kot pri pokojninah?