Slovenija
10 ogledov

Socialni partnerji brez dogovora

Slovenija 19.03.2013 Anja Kopac Mrak, nujna seja odbora DZ za delo, druzino in s Saša Despot
Posebne delovne skupine socialnih partnerjev na pogajanjih niso dosegle kompromisa.

Obravnavali so predlog zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva ter novelo zakona o urejanju trga dela. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti želijo predlagane zakonodajne spremembe uskladiti v največji možni meri, zato se bodo v četrtek pogajanja nadaljevala.

Sindikati proti znižanju nadomestila

Sindikati najbolj nasprotujejo predlaganemu znižanju nadomestila za brezposelnost.
Nadomestilo za brezposelnost bi v skladu s predlogom zakona o interventnih ukrepih s 1. avgustom znižali za tri odstotke, znižanje pa bi veljalo tudi za brezposelne, ki bodo takrat že prejemali denarno nadomestilo. Nadomestilo sicer ne bi moglo biti nižje od zakonsko določenega najnižjega zneska, ki, razen pri izjemah, znaša 350 evrov.

Delodajalci proti znižanju dajatve

Za delodajalce je pri predlogu novele zakona o urejanju trga dela najbolj problematičen predlog, da bi dajatev iz začasnega in občasnega dela upokojencev, ki jo zakon predpisuje v višini 25 odstotkov, znižali na tri odstotke.

Predlog novele zakona o urejanju trga dela predvideva tudi, da bi se lahko v javna dela vključili le brezposelni, ki so v evidenci neprekinjeno več kot leto dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.