Slovenija
41 ogledov

Socialni partnerji lovijo rok

Socialni partnerji bodo danes lovili rok za zaključek pogajanj o socialnem sporazumu 2015-2016. Če jim bo dokument v tretje le uspelo uskladiti, naj bi ga takoj tudi parafirali. Osrednji odprti vprašanji sta vezani na izvzem dodatkov iz minimalne plače in prednostno obravnavo terjatev delavcev.

Na včerajšnjih pogajanjih se je znova zapletlo zaradi definicije minimalne plače. Sindikati so se namreč vrnili k zahtevi po postopnem izvzemu dodatkov. Delodajalci na to ne želijo pristati, pripravljeni pa so na preučevanje definicije in iskanje nove rešitve. A to je nesprejemljivo za delojemalce, ki bi v tem primeru iz dokumenta izvzeli vsa vprašanja, povezana z minimalno plačo.

To je ena od možnih rešitev, ki pa bi lahko pozneje vodila v poseg v minimalno plačo brez dogovora socialnih partnerjev oz. brez soglasja delodajalcev.

Sporna tudi insolvenčna zakonodaja

Kot problematično se je izkazalo tudi vprašanje s strani sindikatov predlaganih sprememb insolvenčne zakonodaje, skladno s katerimi bi imelo poplačilo terjatev delavcev absolutno prednost pred ostalimi terjatvami.

Delodajalci, predvsem predstavniki obrtnikov, temu ostro nasprotujejo, saj da mali upniki ne smejo biti izvzeti iz poplačila, ker bi bili v tem primeru primorani zapreti svoja podjetja. Namesto tega predlagajo zagotovitev učinkovitejšega vodenja stečajnih postopkov z namenom učinkovitejšega poplačila delavcev in navadnih upnikov.

Socialni partnerji še vedno verjamejo, da je mogoče pogajanja skleniti in dokument parafirati v roku, torej danes. V tem primeru bi bil socialni sporazum na vladi in organih organizacij potrjen in nato formalno podpisan do konca meseca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.