Slovenija
14 ogledov

Socialni partnerji opozarjajo na starejše delavce

Vlada je potrdila izhodišča za pogajanja s sindikati javnega sektorja, potem ko Žurnal24 main
Socialni partnerji so pri pogajanjih o reformi trga dela danes obravnavali predlog novele zakona o urejanju trga dela, pri čemer so se osredotočili na denarna nadomestila za starejše delavce.

Opozorili so na morebitne slabe posledice predlaganih sprememb za to skupino delavcev, ministrstvo pa je napovedalo pripravo novega predloga.

Na pogajalski mizi je bila predlagana sprememba pri prejemanju denarnih nadomestil za brezposelnost za starejše delavce z več kot 30 leti zavarovalne dobe, in sicer v primerih, ko takšen delavec v času, ko je upravičen do nadomestila, dobi novo zaposlitev, nato pa se ponovno znajde na zavodu.

Izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andrej Zorko je povedal, da bi predlog novele tem starejšim delavcem skrajšal čas prejemanja nadomestila. Po veljavnem zakonu namreč ti delavci pri ponovni prijavi na zavod znova dobijo pravico do koriščenja nadomestila v obdobju 25 mesecev, predlog novele pa bi po Zorkovih besedah delavcu dal na izbiro koriščenje preostanka pravice do nadomestila ali novo odmero pravice do nadomestila od časa te "vmesne" zaposlitve.

Kot je povedal Zorko, je določilo v veljavnem zakonu namenjeno varovanju teh delavcev, ki so ranljiva skupina, saj so običajno dolgo časa brezposelni in tudi težko najdejo novo zaposlitev.

Resornemu ministru Andreju Vizjaku so na primerih predstavili posledice, ki bi jih lahko imele predlagane spremembe za te starejše delavce. Kot sta povedala Zorko in generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer, je minister argumentom prisluhnil napovedal pripravo novega predloga teh sprememb.

Antauer sicer pravi, da se zavzemajo za rešitev, ki bo poštena do teh delavcev in hkrati tudi stimulativna za delodajalce.

V ponedeljek spet za pogajalsko mizo

Predlog novele zakona o urejanju trga dela bo znova na mizi prihodnji petek, med odprtimi vprašanji pa je ureditev začasnih in občasnih del. Sindikati so predlagali, da se prekerna dela, vključno s študentskim, uredi v posebnem zakonu. Odgovor ministrstva na ta predlog pričakujejo, ko bodo v okviru tega zakona končali še poglavje o vlogi agencij za posredovanje delavcev.

Socialni partnerji bodo v ponedeljek nadaljevali pogajanja o zakonu o delovnih razmerjih, pri katerem bo na vrsti poglavje o agencijskem delu. Pogajanja o zakonu o delovnih razmerjih bodo tudi v torek, v sredo bodo pogajanja o pokojninski reformi, v petek pa znova o noveli zakona o urejanju trga dela.

Komentarjev 1
  • privat 14:16 09.november 2012.

    sindikati delajo za prid kapitalističnim barabam...kaj Vam še ni jasno?? Da bojo barabe od enkrat postali pošteni?? Nikoli in nikdar,....pa poglejmo zaključke za par dni ali par let... Sindikati vas bojo oželi do neskončnosti in bogati bojo še bolj debeli ...prikaži veči in nesramni..in vedno bolj hinavske politike bomo dobivali..