Slovenija
23 ogledov

Sod (še) ne bo ukrepal

gaspar gašpar mišič Saša Despot
Pri Slovenski odškodninski družbi (Sod) se še niso odločili, ali in kako bodo ukrepali zaradi imenovanja Gašpar Gašpar Mišiča na čelo uprave Luke Koper.

Kot lastniki lahko sicer le skličejo skupščino, odpokličejo nadzornike in imenujejo nove. Ti bi lahko odpoklicali Mišiča, ki bi mu v tem primeru pripadla odpravnina, ter imenovala novega predsednika uprave. 

"Preučujemo okoliščine, posledice in tveganja morebitnih odločitev," je dejal prvi mož Soda Tomaž Kuntarič. Med tveganji je omenil poslabšanje odnosa z lokalno skupnostjo, saj mora ta dati soglasja v primeru širitve Luke. Omenil pa je tudi pomen socialnega miru. Spomnimo, Mišiča so imenovali trije glasovi predstavnikov delavcev, glas predstavnika občine Koper in glas predsednika nadzornega sveta Dina Klobasa. Kdo je v nadzorni svet predlagal njega, Kuntarič ni vedel. Je pa potrdil, da je bil akreditacijski postopek zanj opravljen, obregnil pa se je ob to, da Klobas po glasovanju ni znal pojasniti svoje odločitve. 

Razen če je kaj nezakonitega ...

"V konkretnem primeru imenovanja Gašpar Gašpar Mišiča sta dve interesni skupini, zaposleni in lokalna skupnost prevzeli pobudo in izglasovali upravo ter tako pretehtali nad kapitalom," meni Kuntarič. Odločitev nadzornega sveta Luke Koper je po Kuntaričevih besedah načeloma zakonita, razen če v ozadju ni bilo kaj nezakonitega. Kaj naj bi to bilo, ni vedel povedati, je pa dejal, da je veliko namigovanj.

Na vprašanje, ali razmišljajo o odškodninski odgovornosti nadzornikov, je Kuntarič odgovoril, da bi ta lahko prišla v poštev, če bi bile nekega dne (ob morebitnem odpoklicu Mišiča, op. a)  izplačane ogromne odpravnine. Teroetično bi lahko kot varovalko pred odpoklicem nadzorniki v pogodbo z Mišičem zapisali visoko odpravnino. 

Medijsko razpihnjeno

 

"Zgodba je bila medijsko razpihnjena do obisti, čeprav ne gre za prvi tak primer, sploh pa ne v Kopru," meni gospodarstvenik Leon Klemše. Po njegovih besedah je Mišič nekoliko nenavaden tip človeka za slovenske razmere in tudi zelo glasen, a da jedro problema ni v konkretni osebi, pač pa gre za sistemski pojav. "Ne podpiram tega, da je politika vstopnica za vodilne položaje v gospodarstvu, a še bolj grozno se mi zdi, da predstavnik neke politične stranke daje navodila 'svojemu' nadzorniku, kako naj glasuje. Je morda stranka kupila delnice družbe, ki jo nadzoruje?" se sprašuje sogovornik.

Predsednica vlade Alenka Bratušek se je o morebitnih ukrepih pri imenovanju Mišiča pogovarjala s kolegi, kaj so se dogovorili, pa ni znano.

Komentarjev 8
  • dragec 07:53 28.avgust 2013.

    Zakaj bi se pa sramovali????

  • JANEZON 07:05 28.avgust 2013.

    Sprenevedanje politike in vlade se nadaljuje.Pa še sram jih nič ni..............

  • joc2013 21:28 27.avgust 2013.

    Kako, da Kuntarič ne ve kako je Dino Klobasa postal nadzornik? Kako so lahko predstavniki delavcev in predstavnica občine s predstavnikom kapitala, ki ga je posatvil SOD izglasovali Miškota Miškota? Kako je lahko vsem nekaj spornega samo Zokiju Čarapanu je ...prikaži več vse jasno in normalno? Na kaj kažejo Kuntaričeve izjave, a morda, da Popovič odloča o usodi in širitvi Luke luke? A smo že vsi čist preč?Prodajalec Merkatorja pa je v medijskem zatišju, a je morda naumil kako na hitro napolniti svoj žep in kako ga javnemu sektorju še kaj pobrati? Kahl pomaga upokojencem z ukinitvijo regresa. A bodo oni plačali odpravnine Miškotu in nekoriščen dopust Kranjcu. Ma kje smo raja a ne moremo več normalno razsojati, kaj je prav in kaj ne? Včeraj, ko sem poslušal kvadratnoglavega pretepača žene sem videl točno, da je šlo vse v kulac.