Slovenija
3021 ogledov

Obsojeni: Bančnikom iz Hypa od šest do osem let zaporne kazni

Poto%C4%8Dnik, Hypo Banka
1/2
Žurnal24 main
Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je nekdanje vodilne v finančni skupini Hypo Alpe Adria Antona Romiha, Božidarja Špana, Andreja Potočnika in Andreja Oblaka za kazniva dejanja zlorabe položaja in pranja denarja obsodilo na večletne zaporne kazni, dolge med šest in osem let, in vsakemu naložilo plačilo okrog 35.000 evrov denarne kazni.

Obsojeni, ki se današnjega izreka sodbe niso udeležili, bodo morali po pravnomočnosti sodbe vrniti tudi več milijonov evrov nezakonito pridobljene premoženjske koristi.

Nekdanji predsednik uprave banke Hypo Alpe Adria Romih je bil obsojen na šest let zapora in plačilo 35.000 evrov denarne kazni, nekdanji direktor te banke Špan pa na šest let in šest mesecev zapora in plačilo 35.000 evrov kazni.

Sodišče je nekdanjega generalnega direktorja Hypo Leasinga Potočnika obsodilo na šest let zapora in 35.000 evrov denarne kazni, najvišjo kazen pa je prisodilo nekdanjemu direktorju družbe Hypo Alpe Adria Consultance Oblaku, ki je dobil osemletno zaporno kazen in 37.000 evrov denarne kazni.

Sojenje v zadevi Hypo se je s predobravnavnim narokom začelo novembra 2015, ko je nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak priznala krivdo za pomoč pri zlorabi položaja in pranje denarja, v zameno za priznanje pa je pristala na leto in pol pogojne zaporne kazni. Preostali obtoženi krivde niso priznali.

Sodišče je pritrdilo mnenju tožilstva, da so banko s posli oškodovali za več milijonov evrov, denar pa skrivali v davčnih oazah. S skupnim delovanjem so zlorabili položaj, nato pa premoženjsko korist, ki je izvirala iz teh dejanj, preko Liechtensteina in Luksemburga razdelili in oprali z različnimi posli.

Hypo AA banka Ljubljana | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.