Slovenija
16 ogledov

Sodba bo izrečena v treh dneh

Razsodba v zadevi Patria
1/27
Saša Despot
Sodbe v zadevi Patria danes ne bo, razglasili jo bodo v sredo ob 11.uri. Pred sodiščem so se zbrali Janševi podporniki in nasprotniki. Dogajanje pred sodno palačo je minilo mirno, zbrani pa so se po dobri uri, okoli 16. ure, razšli.

Med shodom je na sodišču potekal narok v zadevi Patria, ki se je končal okoli 15. ure, po njem pa je Janša ob vzklikanju množice, ki je kričala "Janša, Janša", sodišče zapustil.

Udeleženci shoda, med katerimi je bilo tudi nekaj vidnih članov SDS, pa tudi pesnik Tone Kuntner, so z napisi sporočali: "Za resnico gre", "Janša s tabo smo nastali, s tabo gremo do konca" in pa "Brez dokazov, danes jaz, jutri ti, konec osebne svobode". Videti je bilo tudi nekaj slovenskih zastav.

 Pred sodiščem se je zbralo tudi nekaj nasprotnikov Janše, ki so vzklikali "Janša v zapor".

Dogajanje je spremljalo nekaj deset policistov, shod pa je z izjemo nekaj besednih spopadov med podporniki in nasprotniki Janše minil mirno.

Pred sodiščem so se že malo po 14. uri začeli zbirati posamezniki, pripeljal pa se je tudi avtobus protestnikov. Prišla sta tudi nekdanji notranji minister iz vrst SDS Dragutin Mate in Božo Predalič in drugi vidni člani SDS. Udeleženci shoda z napisi sporočajo: "Za resnico gre" in pa "Janša s tabo smo nastali, s tabo gremo do konca. Videti je tudi nekaj slovenskih zastav. Ko je Janša zapustil sodišče so nekateri vzklikali njegovo ime, drugi pa, da mora v zapor.

 Svoj prihod na shod je na socialnem omrežju Facebook do 8. ure zjutraj potrdilo 316 Janševih podpornikov in 210 nasprotnikov. Prvi se v virtualnem omrežju zbirajo na FB strani Zgodovina se ponavlja ... Ne dovolimo, drugi pa ob najavi dogodka Janša mora v arest!.

Noben od obeh shodov po navedbah policije ni bil napovedan. Ena skupina protestnikov, nasprotnikov Janše, je sicer že zapustila prizorišče.

Razsodba v sredo ob 11. uri

Sojenje v zadevi Patria je z zaključnimi govori na ljubljanskem sodišču prešlo v sklepno fazo. Tožilec Andrej Ferlinc je pretekli teden za Janeza Janšo predlagal dve leti zapora in 37 tisoč evrov odškodnine. Poudaril je, da je obtoženi sprejel najmanj obljubo plačila nagrade.

Obramba medtem vztraja, da gre za politični proces in da tožilstvo ni ponudilo niti enega dokaza za očitana dejanja. Janša je današnjem zaključnem govoru povedal, da "se ne more braniti pred očitki, ker sploh ne ve, kaj se mu očita". Spomnimo, da je pred časom dejal, da so ga obtožili, ker je "nekaj naredil neznanega dne na neznan način in na neznanem kraju".

Z zaključnimi besedami so sicer danes že opravili tudi zagovorniki soobtoženih, direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča. Vendar razsodbe ni bilo. Ta bo, kot so napovedali v sredo ob 11. uri.

Predsednik SDS Janez Janša je razočaran, ker oprostila sodba ni bila izrečena že danes, saj da je situacija kristalno jasna, obenem pa se na okrajnih sodiščih po njegovih besedah sodba praviloma izreče takoj po zaključku obravnave. "Ta farsa" se brez potrebe vleče že pet let "in je škoda vsakega dneva, je še dejal po koncu glavne obravnave.

Obramba s prsti kaže na Riedla

Obramba tožilstvu očita, da gradi obtožbo na zaroti Patriinega posrednika Hansa Wolfganga Riedla ter bolj verjame njemu kot tedanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu, ki je na sodišču že dolgo nazaj poudaril, da Janša s tem nima nič.

Jože Hribernik, ki na sodišču zagovarja Krkoviča, je v zaključnem govoru po navedbah STA dejal, da je bil del provizij res nakazan, a da ga je večino "pobral" Riedl, morda nekaj Walter Wolf, ki je v Sloveniji izločen iz postopka.

Prepričan je, da se skupni imenovalec "resnice o Patrii" v vseh treh državah imenuje zloraba. V Avstriji naj bi Patriin Riedl zlorabil ostale obtožene, da prek njih pride do čim več denarja, hkrati pa naj bi Riedl ogoljufal tudi finsko stran. "Lažnivec Riedl", kakor ga je označil Hribernik, naj bi ogoljufal Fince, da so pristali v plačilo provizije.

 

Komentarjev 83
  • Scott 03:16 04.junij 2013.

    O domnevni obljubi nagrade!

  • Scott 03:14 04.junij 2013.

    depresija; geni alkoholika in prostitutke so krivi za vse tvoje tegobe in probleme!

  • Scott 03:04 04.junij 2013.

    NE; pritlikavemu stvorizmu, ata-pampersizmu, balkanizmu, bulmastifizmu in kar je še komunističnih umobolov!