Slovenija
2817 ogledov

Sodba Igorju Bavčarju razveljavljena

Igor Bavčar Saša Despot
Višje sodišče v Kopru je razveljavilo obsodilno sodbo nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Miroslavu Golubiću zaradi posla s prodajo delnic Intereurope. V ponovljenem sodnem postopku bo v tej zadevi sodil povsem spremenjen senat.

Prvostopenjsko sodišče je aprila lani Bavčarja in Golubića spoznalo za kriva zlorabe položaja oz. pomoči pri tem dejanju ter oba obsodilo na zaporni kazni. Bavčarja je obsodilo na dve leti in pol zapora ter mu skupaj s prejšnjo obsodbo izreklo enotno kazen sedmih let in petih mesecev zapora, Golubića pa je sodišče obsodilo na eno leto in osem mesecev zapora.

Bavčar in Golubić sta po ugotovitvah okrožnega sodišča Istrabenzu povzročila za 3,7 milijona evrov škode, za kolikor so bile preplačane Intereuropine delnice. Istrabenz je leta 2007 namreč vstopil v terminski posel, ki ga je imela z Banko Celje sklenjenega Maksima Holding ter se je nanašal na obvezen nakup delnic Intereurope po točno določeni ceni in v točno določenem obdobju, tako da je ob zapadlosti terminskega posla vso škodo, ki bi jo sicer iz tega posla utrpela Maksima Holding, nase prevzel Istrabenz.

Istrabenz je le dan po nakupu omenjenega paketa delnic za skupno dobrih 14 milijonov evrov le-tega naslednji dan prodal Banki Celje za 10,3 milijona evrov. Motiv za naklep je sodišče videlo v Bavčarjevem interesu po lastniškem prevzemu samega Istrabenza prek Maksime Holdinga.

Obramba obtoženih je na pritožbeni seji v začetku meseca opozorila na pomanjkljivosti postopka, v katerem niso bili izvedeni vsi dokazi. Bavčar pa je ponovil, da posla v resnici ni poznal, saj so se z njim ukvarjali njegovi sodelavci, vse pogodbe pa so pripravljali na Banki Celje. Golubić pa je zatrdil, da so ga za izpeljavo posla prosili v Istrabenzu, konkretno nekdanji član uprave Srečko Kenda.

 
Komentarjev 10
  • rosogay119 18:56 25.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. quality9.best

  • sam1 15:16 25.september 2020.

    Tisti,ki so nam ukradli in razprodali državo,bodo sedaj pod to lopovsko bando pričeli s tožbami in odškodninami in spet jim bomo nič krivi in izigrani davkoplačevalci polnili že tako prepolne malhe.....

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 15:13 25.september 2020.

    Slovenija je na ravni Zimbabweja ups ta trenutek nič več tam vsaj ljudsto popizdi vskae tolk cajta,pri nas je pa vse dobro in samo pišemo po spletu in se jajcamo!