Slovenija
21 ogledov

Sodba o Grimsovi tožbi zoper Mladino po počitnicah

Branko Grims BOBO Žurnal24 main
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes začela obravnava v odškodninski tožbi poslanca SDS Branka Grimsa zoper tednik Mladina.

Sodišče je zgolj zaslišalo Grimsa, s tem pa tudi končalo obravnavo. Sodnica Dušana Bajc je napovedala pisno sodbo, ki pa bo strankam najverjetneje izročena šele po sodnih počitnicah.

Mladina je marca 2011 v satirični rubriki Mladinamit objavila fotografijo Grimsove družine poleg družine nekdanjega nacističnega ministra za propagando Josefa Göbbelsa. Grims, ki meni, da je Mladina z objavo nedopustno posegla v njegovo družino, se je odločil za vložitev odškodninske tožbe, s katero zahteva 39.000 evrov odškodnine ter objavo opravičila in sodbe.

"Mladina grobo posegla v družinsko življenje"

Sodnica Bajčeva ni sprejela predlogov tožeče in tožene stranke po zaslišanju dodatnih prič. Svojo odločitev, da sodišče zasliši zgolj Grimsa, je utemeljila z besedami, da sodišče ne potrebuje posrednih pričanj. Po današnjem zaslišanju Grimsa bo tako sodišče presodilo le še dokazne predloge v sodnem spisu.

Grims je med pričanjem poudaril, da je razumel objavo fotografije predvsem kot zlorabo družine. Kot je pojasnil, je objava v Mladini grobo posegla v njihovo družinsko življenje. Njegova otroka naj bi bila tako po objavi deležna šikaniranja svojih vrstnikov, ki v nekoliko manjši meri še vedno traja.

Grims je dejal, da je bila objava zanj boleča, počutil se je prizadetega in užaljenega, stres pa je načel tudi njegovo zdravje. Doživel naj bi tudi posmehovanje nekaterih svojih poslanskih kolegov. Da je šla Mladina z objavo fotografije "čez rob", je dokazoval tudi Grimsov zagovornik Jože Hribernik.

Tako Grims kot Hribernik sta poudarila, da ne zavračata možnosti tudi ostrejše kritike javne osebe, kot je politik, vendarle pa, tako Grims, primerjava s človekom, ki je pobil svoje otroke, presega vse dopustne standarde. Po Grimsovih besedah takšnih primerjav ne dopušča nobena evropska ustava ali sodišče.

Zelo ostre kritike so dopustne

Pooblaščenka Mladine Jasna Zakonjšek pa je dopustnost objave fotografije utemeljila z besedami, da prav dejstvo, da je Grims eden od najpomembnejših politikov v državi, dopušča objavo tudi zelo ostrih kritik in vrednostnih sodb njegovega političnega delovanja, ki lahko, tako Zakonjškova, tudi "šokirajo".

Zakonjškova je tudi dejala, da gre v primeru objave fotografije v šaljivi rubriki Mladinamit predvsem za satirično kritiko Grimsovega političnega delovanja. Drugače pa je menil Hribernik, ki je izrazil obžalovanje, da Mladina po tako "grobem in nedopustnem napadu" na njegovo stranko ne zmore "vsaj malo samorefleksije in samokritike".

Po kazenski ovadbi odškodninska tožba

Grims je že pred časom vložil kazensko ovadbo zoper Mladino in njenega odgovornega urednika Grego Repovža. Tožilstvo je Grimsovo ovadbo zavrglo, zavrglo pa je tudi ovadbo, ki jo je vložil urad informacijske pooblaščenke. Slednji je v objavi videl javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grims se je nato odločil za odškodninsko tožbo zoper Mladino. Enako je storila tudi njegova žena Martina Dragoš Grims, ki pa od Mladine zahteva odškodnino v višini 80.000 evrov. Tudi v tem primeru je sodišče zaslišalo zgolj Dragoš Grimsovo, s tem končalo obravnavo in bo izdalo sodbo.

Komentarjev 3
  • dragec 14:42 10.julij 2013.

    Lepo vas prosim, saj Grims sploh ni podoben tisti osebi iz nemčije, tudi po naravi ter po obnašanju ne.

  • Pepe007 13:05 10.julij 2013.

    Grims pozabi. Si napačna politična opcija, da bi iskal neko "pravico" na slovenskem "neodvisnem" sodišču.

  • Pepe007 13:05 10.julij 2013.

    Grims pozabi. Si napačna politična opcija, da bi iskal neko "pravico" na slovenskem "neodvisnem" sodišču.