Slovenija
34 ogledov

Sodba v primeru Ambrus znana junija

Elka Strojan in njena družina zdaj že nekaj let živita v prostorih Logističnega Žurnal24 main
Danes niso izrekli sodbe trem obtoženim, ki so leta 2006 poskušali preprečiti vrnitev Strojanovih v Ambrus. GPU bodo prosili za depešo.

Branivoju Kajdižu, Zdenku Vidicu in Jožetu Zupančiču sodijo zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi. Bili naj bi namreč med najdejavnejšimi prebivalci Ambrusa, ki so novembra 2006 z blokado na cesti poskušali romski družini Strojan preprečiti, da se iz Postojne vrne v okolico Ambrusa.

Sodbe jim kljub nekaterim napovedim danes še niso izrekli, to naj bi se zgodilo 13. junija. Še prej bodo Generalno policijsko upravo zaprosili za depešo, ki bo pokazala, kdo je poveljeval posebni policijski enoti, ki je bila poklicana na kraj, ko so izbruhnili izgredi.

Slak naj bi tedanjemu novinarju časnika Dnevnik Roku Praprotniku po razrešitvi povedal, da je dobil izrecna navodila, naj izpraznijo cesto, ki so jo blokirali protestniki, saj da se bo v Ambrus pripeljal takratni premier Janez Janša. Ta je sicer prišel le do Ivančne Gorice, ker naj bi protestniki ovirali pot.

Slak: Dovolj bi bila ena patrulja
Danes so še zaslišali nekdanjega direktorja ljubljanske policijske uprave Branka Slaka. Dejal je, da da ga je tistega dne v popoldanskih urah poklical namestnik generalnega direktorja policije in mu razložil, da so sklicali posebno policijsko enoto. Naročil mu je, naj na ljubljanski policijski upravi ustanovijo štab in naj gre na teren tudi on.

Slaka je zanimalo, zakaj je potrebna taka sila, z generalne policijske uprave pa naj bi mu odgovorili, da "so se tako odločili". Slak je danes pojasnil, da je tedaj ugotovil, da so informacije glede dogajanja "konfuzne", težave naj bi bile tudi z logistiko.

Tedanji generalni direktor policije Jože Romšek mu je dejal, da strategije nimajo, češ da bi jo morali imeti oni na terenu. Slak je prepričan, da je bila uporabljena prevelika sila, meni, da bi zadostovala ena policijska patrulja.

Kdo je prvi uporabil silo?
V spopadu med policijo in vaščani Ambrusa, ki se je zgodil tistega večera, je bil Kajdiž poškodovan. A policisti so po zatrdilih prisotnih silo uporabili brez opozorila, čeprav je policija zatrjevala, da so nasilje začeli vaščani.

Navedbe vaščanov, da je tistega večera nasilje sprožila policija, so med sojenjem potrdili tudi novinarji nekaterih medijskih hiš, ki so tisti večer prisostvovali dogodkom v Ambrusu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.