Slovenija
81 ogledov

Sodba za romski obračun

Sodba za romski obračun
1/3
Žurnal24 main
Danes so na ljubljanskem sodišču izrekli sodbo sedmim domnevnim morilcem Roma Borisa Zupanca. Največ bosta v zaporu preživela Gordan Hodžaj in Dušan Hudorovič.

24 let in dva meseca bo moral v zaporu preživeti Dušan Hudorovič, 22 let in en mesec pa Gordan Hodžaj. Za oba je sicer tožilstvo predlagalo po 26 let zapora.

Za Alija Hodžaja, Cvetana Brajdiča, Samanto Brajdič, Zdenka Brajdiča in Dejana Novaka pa je tožilstvo predlagalo 19 let, a so dobili naslednje kazni: Hodžaja so obsodili na 18 let in dva meseca zapora, Brajdiča na 18 let in štiri mesece, Samanto Brajdič na 17 let, Zdenka Brajdiča na 20 let in šest mesecev ter Novaka na 18 let.

Vsem obsojenim je sodišče podaljšalo pripore, a jih je oprostilo plačila sodnih stroškov. Je pa obramba že napovedala pritožbe.

Naj vas spomnimo

Boris Zupanc naj bi življenje izgubil v romskem obračunu. Njegovim domnevnim napadalcem, torej prav tako Romom, je grozilo do 30 let zapora, ker naj bi ga ubili na posebno zahrbten in grozovit način. Vsi domnevni napadalci in tudi njihovi zagovorniki so tik pred izrekom sodbe sodnico poskušali prepričati v svojo nedolžnost.

Sedmerici so sicer začeli soditi petega oktobra, potem ko nihče od njih ni priznal krivde za smrt Zupanca. Sodišče je namreč še pred začetkom sojenja domnevnim napadalcem ponudilo, naj dejanje priznajo in se v zameno za to s tožilstvom dogovorijo za nižjo kazen. Med sojenjem so sodišču med drugim poskušali dokazati tudi, da se dogodka ne spominjajo, ker naj bi bili takrat opiti in neprištevni.

Komentarjev 5
  • macko 19:01 05.december 2012.

    obsodili rome, ? bodo pa "cigane"

  • Žurnalček 17:42 05.december 2012.

    Počelo je počelo ne gledat ciganom skozi prste. Še za krajo spomenikov dvignite kazen na 20 let.

  • Franc Centrih 15:03 05.december 2012.

    naše sodišče bo zopet vse izpustilo,seveda se bojijo maščevanja drugih romov in mislim da jih bo masleša izpustil na svobodo,da bodo še naprej ubijali.Če bodo obtoženi jih bi bivši čaramuhar tako spustil na svobodo kot balkanske nedovžne ovčice.