Slovenija
22 ogledov

Sodelovala bi z vsemi

Žurnal24 main
Volitve v Kamniku. Golubovič in Šarec o vrtcih, šolah, Veliki planini in onesnaževanju na Duplici.

V drugem krogu se bosta v Kamniku pomerila nekdanji podžupan Brane Golubovič in igralec Marjan Šarec. Oba kandidirata s podporo volilcev in oba pravita, da bi sodelovala z vsemi v občinskem svetu. “Jaz sem že ob vstopu v volilno kampanjo rekel, da bom sodeloval z vsemi, ne glede na barvo stranke. Na lokalni ravni se ne moremo deliti, ampak potrebujemo politiko vključevanja,” je dejal Golubovič. Šarec pa pravi, da je zelo širok človek in tako sprejemljiv za leve in desne: “Sam si sodelovanje predstavljam zelo lahko, vprašanje pa je, kakšni bodo apetiti in interesi 
svetnikov.

Za sodobna, zelena podjetja
Marjan Šarec. Ima dve hčerki, prostega časa pa, kot pravi, bolj malo. Poskuša ga preživeti doma z družino. Če bo izvoljen, ne bo več nastopal, ampak bo funkcijo župana opravljal poklicno. Po poklicu je lesarski tehnik in diplomirani igralec. Rojen je leta 1977, živi v Kamniku.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zaradi pomanjkanja prostora v vrtcih so bile v Kamniku ustanovljene civilne iniciative. Kako ocenjujete trenutno stanje?
Vrtci se gradijo in odpirajo se novi oddelki, zato mislim, da bo vrtcev dovolj, če ne celo preveč, ko bodo šle te generacije v šolo. Potem bo nastal problem v šolah.

Kako bi rešili to težavo?
Gradnja dveh osnovnih šol se že pripravlja, ampak vidim velik problem v denarju. Ministrstvo za šolstvo je povedalo, da denarja ne bo, bo pa javni razpis, na katerega se bomo morali prijaviti. V skladu naj bi bilo šest milijonov evrov, verjetno bo potrebno tudi zadolževanje.

V zadnjih letih je zaradi povečane stanovanjske gradnje Kamnik postal spalno naselje. Kako boste spodbudili gospodarstvo?
To vprašanje slišim vsak dan. Kamnik je res postal spalno naselje, ker ogromno ljudi odhaja na delo v Ljubljano. Kamnik ima težave s propadlo industrijo, kar se vleče že vse od osamosvojitve naprej, zato se bo treba usmeriti v druge tržne niše, razvijati turizem in malo podjetništvo. Usmeriti se je treba v podjetja, ki se ukvarjajo s sodobnimi in zelenimi tehnologijami.

Ena od priložnosti za turistični razvoj je Velika planina.
Predvsem bo treba najti skupen jezik z vsemi skupnostmi, ki sobivajo na njej. Mislim, da bo treba omejiti lastništvo občine, ker stoodstotno lastništvo ni smotrno. Morali bomo najti partnerja, ki bo imel denar in ga bo želel vložiti, občina pa mora zadržati kontrolni delež.

Krajani na Duplici se pritožujejo nad onesnaževanjem na območju nekdanje tovarne Stol. Rešitev?

Za rešitev je treba uporabiti vsa pravna sredstva. Civilna iniciativa je že bila, pritisniti je treba tudi na državo ali pa še enkrat iti na cesto in 
demonstrirati.

Na Duplici bi merila občina
Brane Golubovič. Od leta 2007 pa do letos je bil podžupan. V prostem času se posveča svoji družini ter maltežanu in bernski planšarki. Je diplomirani upravni organizator, na fakulteti za upravo pa pripravlja tudi magisterij. Rojen je bil leta 1969, živi v Kamniku.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zaradi pomanjkanja prostora v vrtcih so bile v Kamniku ustanovljene civilne iniciative. Kako ocenjujete trenutno stanje?
Ko sem prišel na občino, je bilo v vrtcih 655 otrok. Ne glede na rezultat volitev jih bo zdaj čez 1.300. Moja prva naloga, če bom izvoljen, bo, da do aprila odpremo še sedem oddelkov – vrtec se že dela – in da povišamo sofinanciranje zasebnih varstev.

Težave imate tudi z osnovnimi šolami.
Pripravljeni so vsi projekti za nadomestno gradnjo in obnovo dveh šol. S tem bo Kamnik v šolskem letu 2013/14 pripravljen na sprejem vseh otrok prve velike generacije v šolo.

Kamnik je v zadnjih letih zaradi povečane stanovanjske gradnje postal spalno naselje.
Ko sem prišel na občino, je bil eden od mojih pogojev, da se ustavi vsa gradnja večstanovanjskih naselij.

Kako pa bi poskrbeli za nove službe?
V Kamniku smo imeli zelo malo nezaposlenih in tisti, ki so prišli v Kamnik, ker so stanovanja cenejša, delajo v Ljubljani. Dvomim, da bi pustili službe. S sosednjimi občinami in ministrstvom za promet moramo urediti železniško povezavo in javni potniški promet. Ohraniti pa moramo tudi manjše in zgraditi inovativne obrtne cone.

Veliko je bilo povedanega o težavah z upravljanjem Velike planine. Rešitev?
Velika planina je dobila novega direktorja, Kamničana, ki je tam že 14 let. S finančnim svetovalcem je že začel analizirati prihodke in odhodke in verjamem, da bo v naslednjem letu družba poslovala pozitivno.

Kako bi rešili težave krajanov na Duplici z onesnaženim zrakom?
Že zdaj sem se dogovarjal, da moramo povečati pritisk na pristojne državne organe. Stalne meritve bi plačala občina, da dokažemo nedovoljene izpuste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.