Slovenija
37 ogledov

Sodišče: Abanka je zavajala

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Dva varčevalca Abanke sta ob pomoči Zveze potrošnikov Slovenije dosegla veliko zmago. Banka jima mora vrniti več kot 20 tisoč evrov neizplačanih obresti.

Varčevalca sta leta 2000 sklenila pogodbo za Vrtoglavi depozit, po kateri jima je bilo zagotovljeno, da se bodo vsako leto obrestne mere povišale, v priloženem letaku pa so bile te mere tudi natančno določene. A Abanka obljube ni izpolnila, temveč je začela obrestno mero kmalu celo nižati. V zadnjem letu varčevanja je bila ta tako kar šestkrat nižja od obljubljene. Šele ob zaključku varčevanja sta posameznika zaslutila, da nekaj ni v redu, saj ju banka sploh ni obveščala o stanju depozitov ali nižanju obrestne mere.

V njunem imenu je zahtevo po izplačilu obljubljenih obresti podala Zveza potrošnikov Slovenije, a banka ni bila pripravljena na izplačilo in se je pritožila tudi na odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je leta 2009 dala prav varčevalcema. A te dni je sodbo potrdilo tudi višje sodišče, tako da bo morala Abanka končno odpreti mošnjiček in poravnati za nekaj več kot 20 tisoč evrov neizplačanih obresti.

Javite se!
ZPS opozarja vse komitente banke, ki so dolgoročne pogodbe o varčevanju sklepali pred 2004, naj jim posredujejo dokumentacijo o varčevanju. Praksa bank pri sklepanju novih varčevalnih pogodb se je sicer po letu 2004 izboljšala, saj jih je takrat Banka Slovenije opozorila, naj prenehajo s spornimi praksami nejasnih varčevalnih pogodb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.