Slovenija
1456 ogledov

Sodišče Baragovo semenišče prisodilo Ljubljani in ne nadškofiji

Bojan Cvetrežnik in Godalkanje na festivalu Godibodi v Festivalni dvorani Žurnal24 main
Baragovo semenišče, ki ga je zasnoval arhitekt Jože Plečnik, si po dolgem denacionalizacijskem postopku v prihodnjih letih le obeta prenovo. Sodišče je namreč pravnomočno odločilo, da ljubljanska nadškofija ni denacionalizacijska upravičenka.

Po četrt stoletja od vložitve denacionalizacijskega zahtevka za vrnitev Baragovega semenišča v Ljubljani je odločitev dobila epilog. Upravno sodišče je namreč zavrnilo denacionalizacijski zahtevek Nadškofije Ljubljana za Baragovo semenišče oz. Akademski kolegij v Ljubljani, v kateri domujeta Slovensko mladinsko gledališče in Pionirski dom ter Študentski dom Ljubljana.

Zoper odločitev pritožba ni več možna, ljubljanska nadškofija pa lahko uporabi še izredna pravna sredstva.

Predstavnica občine ter direktorica Pionirskega doma ter direktor Slovenskega mladinskega gledališča so na novinarski konferenci pojasnili, da gre za prvi korak v smer prepotrebne obnove. Po besedah vodje oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Mateje Demšič naj bi načrte in dokumentacijo začeli urejati v prihodnjem letu.

Direktor Slovensko mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed je izpostavil, da bodo lahko začeli zdaj končno z odpravo neprimernih prostorov, med drugim je izpostavil tudi, da ima njihova dvorana prenizek strop. Podobno kot Mihelič Syed je tudi direktorica Pionirskega doma Vika Potočnik izpostavil nujnost obnove in morebitno dokončanje objekta - načrt Plečnika namreč nikoli ni bil dokončan. Sama vidi izziv v tem, da bi celotno območje postalo namenjeno kulturi.

Upravno sodišče je zahtevek ljubljanske nadškofije obravnavalo po tem, ko je nadškofija po lanski zavrnitvi ministrstva za kulturo sprožila upravni spor. To je po po skoraj četrt stoletja pravdanja na podlagi dokumentacije, iz katere je razvidno, da je bilo lastnik Baragovega semenišča Škofijsko duhovsko semenišče v Ljubljani, zdaj Bogoslovno semenišče v Ljubljani, in ne tedanji Škofijski ordinariat v Ljubljani, zdaj nadškofija, odločilo, da nadškofija ni denacionalizacijska upravičenka.

Komentarjev 2
  • Plavi-mil 07:25 12.julij 2017.

    Še enkrat so ga komiji ukradli.

  • Avatar Džoser
    Džoser 19:56 11.julij 2017.

    Nič hudega bo pa Peterle posredoval z ponarejenimi dokazi in pričami pa se bo uredilo kot je treba.