Slovenija
25 ogledov

Sodišče bi čakal zaman

Zadnji poskus Marinke Kurilić in Fedje Koširja, da ustavita ljubljanski prostors Žurnal24 main
Referendum. Zbrali so 2,34 odstotka podpisov. Zdaj čakajo na ustavno presojo.

Ljubljana. Strateški in izvedbeni del ljubljanskega prostorskega načrta (SPN in IPN) bo župan Zoran Janković jutri objavil v Uradnem listu Republike Slovenije, čeprav so ga pobudniki za razpis referenduma o SPN in IPN prosili, naj s tem počaka do odločitve ustavnega sodišča.

Niti do državnega praga
Pobudniki so namreč na ustavno sodišče poslali pobudo za oceno ustavnosti statuta Mestne občine Ljubljana (MOL), saj se jim zdi diskriminatorno, da je treba za referendum na lokalni ravni zbrati pet odstotkov podpisov volivcev, na državni pa 2,36 odstotka. Vendar tudi tega praga niso dosegli, je včeraj povedal Janković. Zbrali so 5.248 podpisov za IPN in 5.241 za SPN, kar je 2,34 odstotka volivcev. O razlogih za to smo včeraj želeli vprašati pobudnike referenduma, a so bili nedosegljivi.

Je pa Andrej Aplenc, drugopodpisani pod pobudo za razpis referenduma, v dopisu županu zapisal, da je zbiranje podpisov ovirala stavka javnih uslužbencev, da pri zbiranju niso imeli dostopa do ljudi v javnih zavodih, bolnišnicah, domovih za starejše in drugod, ter da zato župana pozivajo, naj sam razpiše referendum, počaka na odločitev sodišča ali ponovi zbiranje podpisov. “Če bi zadržal objavo IPN in SPN, bi kršil statut MOL in zakon o lokalni samoupravi,” je odgovoril Janković.

Garaža pod tržnico bo
Načrta bosta tako začela veljati 24. oktobra in bosta med drugim omogočila gradnjo garažne hiše pod tržnico, ki je niti referendum, za katerega podpise zbirajo do 9. novembra, ne more ustaviti. “Teoretično bi lahko za gradbeno dovoljenje zaprosili 25. oktobra, bomo pa to vsekakor kmalu storili. Hkrati ko bomo dali vlogo, bomo objavili razpis za izbiro zasebnega partnerja,” je napovedal Janković in dodal, da projekta ne bodo spreminjali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.