Slovenija
1687 ogledov

Sodišče bistveno znižalo globo, ki jo mora plačati SDS

Janez Janša Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja.
Plačati bi morali 20 tisoč evrov, zdaj bodo le "drobiž"

Višje sodišče je deloma ugodilo pritožbi stranke SDS v primeru nezakonitega kreditiranja pri založbi Nova obzorja in globo znižalo z 20.000 evrov na 4200 evrov, predsedniku stranke Janezu Janši pa z 2000 evrov na 500 evrov, danes piše Dnevnik. O pritožbi zoper globo v zadevi kredita Dijane Đuđić višje sodišče še ni odločilo.

Ljubljansko okrajno sodišče je stranki SDS prisodilo 20.000 evrov kazni, Janši za 2000 evrov kazni zaradi kršitve zakona o političnih strankah. V SDS so se na odločitev sodišča pritožili.

Sporna sta bila dva kredita - 450.000 evrov so si izposodili od Dijane Đuđić in 60.000 evrov od Novih obzorij, zaradi katerih je računsko sodišče marca lani zoper stranko vložilo dva obdolžilna predloga.

Zakon o financiranju strank pa omejuje financiranje fizičnih oseb, saj takšen kredit ne sme biti višji od desetkratnika povprečne mesečne bruto plače, kar bi pomenilo, da bi Dijana Đuđić lahko posodila približno 16.000 evrov.

SDS je namreč decembra 2017 po dveodstotni obrestni meri najela 450.000 evrov posojila pri Đuđićevi iz Prijedora v davčno ugodni Republiki srbski v BiH. Znesek so razbili v tri dele in posojilno pogodbo sklenili za obdobje do konca leta 2019. Za posojilo pa so zastavili delež v podjetju Nova obzorja, za katerega so v stranki sicer odločili, da ga odprodajo, je januarja lani na novinarski konferenci pojasnil predsednik SDS Janez Janša. 

Janša: "Če bo dokazana kršitev zakona, bomo kazen plačali"

Kot je dejal Janša, so po nasvetu pravnikov znesek razbili v tri dele v treh koledarskih letih ravno zato, da ne bi presegli omejitve v slovenski zakonodaji. A po njegovih besedah se je očitno izkazalo, da so interpretacije v zakonu zapisane omejitve različne. "Če bo dokazana kršitev zakona, bomo kazen plačali," so takrat napovedali v stranki. Načrpano posojilo so po tistem, ko je računsko sodišče presodilo, da gre za kršitve zakona, vrnili.
 

Komentarjev 7
  • Skira 06:51 21.april 2019.

    Židan vojno dete nič kriv sudija Milan

  • brane88 17:55 20.april 2019.

    nvrtaj 5 miljardno luknjo! ni problem, narod če sve da pozlati, kajne telebajski!

  • borut08 15:04 20.april 2019.

    Komunist Jansa bo se vedno ponavljal laz,da ga krivosodje preganja namesto,da bi povedal resnico,da ga sciti,ampak to je pac stara navada komunizma,da ponavljas laz v nedogled in da ne govorimo kako sele policija sciti taksne pokvarjene elite.