Slovenija
22 ogledov

Sodišče dalo košarico Sazasu

Sazas že dalj časa vodi Matjaž Zupan. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Upravno sodišče je zavrnilo še eno tožbo Sazasa zoper sklep urada za intelektualno lastnino, ki mu nalaga odpravo nepravilnosti.

Po oceni sodišča urad namreč ni presegel svojih pooblastil, ko je Sazasu odredil odpravo kršitev zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Sodba sodišča je tokrat pravnomočna. Sazas bo zdaj svojim članom moral omogočiti vpogled v dokumente, na podlagi katerih se delijo zbrana sredstva, vključno s podatki o zbranih in porabljenih sredstvih promocijskega sklada.

Sazas mora uradu poslati tudi splošni obračun za leto 2006, seznam rednih članov in skupne sporazume z združenji uporabnikov. Upravno sodišče je maja sicer že zavrnilo eno tožbo Sazasa zoper sklep urada iz oktobra 2007, s katerim je urad združenju odredil odpravo kršitev zakona o avtorski in sorodnih pravicah.

Nepregledna skupščina
Odločitev urada se je takrat nanašala na skupščino Sazasa iz leta 2007, kjer so obravnavali dokumente, povezane z delovanjem Sazasa v letu 2006, vključno z delitvijo sredstev, zbranih v letu 2006.

Urad je med drugim odredil, da mora skupščina Sazasa obravnavati več gradiv, ki morajo biti pripravljena tako, da bo mogoče jasno ugotoviti, koliko sredstev je bilo v letu 2006 dejansko zbranih in razdeljenih med vse imetnike pravic, koliko med domače in tuje, ter tudi, kakšen je dejanski znesek promocijskega sklada, ki je bil porabljen v letu 2006, saj v nobenem dokumentu ni pojasnjeno, komu in po kakšnih merilih so se delila sredstva iz tega sklada. Urad bo zahteval, da zdaj enako velja za vse skupščine združenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.