Slovenija
1068 ogledov

Sodišče Janezu Janši ni ugodilo

Janez Janša Saša Despot
Okrajno sodišče v Velenju je zavrnilo zahtevo Janeza Janše glede vrnitve pravdne zadeve, v kateri novinarka RTVS Eugenija Carl Janšo toži zaradi žaljivega tvita, v prejšnje stanje. Janša mora Carlovi izplačati 6000 odškodnine in povrniti še 655 evrov pravdnih stroškov.

Velenjsko okrajno sodišče je lani jeseni v pravdni zadevi, v kateri novinarka Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Eugenija Carl od predsednika SDS in poslanca Janeza Janše terja plačilo odškodnine zaradi tvita, razsodilo, da je bil Janšev tvit žaljiv in mu naložilo plačilo 6000 evrov odškodnine. Pri tem je sodišče izreklo zamudno sodbo, ker tožena stranka ni v roku odgovorila na tožbo.  

Janša je 21. marca tvitnil: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."

Zaradi istega tvita je Janšo tožila tudi novinarka RTVS Mojca Šetinc Pašek. Tudi v tem primeru je velenjsko okrajno sodišče v zamudni sodbi ugodilo zahtevi Šetinc Paškove po odškodnini v višini 6000 evrov, a je tudi v tej zadevi Janša zahteval vrnitev v prejšnje stanje, ker tožbe ni prejel in nanjo ni odgovoril v za to določenem roku. Obe novinarki Janšo zaradi tvita tožita tudi kazensko. Na predobravnavnih narokih v kazenskih zadevah na celjskem okrožnem sodišču 13. aprila letos Janša ni priznal krivde zaradi žaljivega tvita

Janez Janša je v začetku novembra lani na sodišče vložil predlog za vrnitev pravdne zadeve v prejšnje stanje, češ, da je zakonski rok za odgovor na tožbo zamudil iz upravičenih razlogov. Janša je tako pojasnjeval, da je bil lani od 23. julija do 16. avgusta na dopustu z družino v Bovcu, nato pa od 17. avgusta do konca avgusta na morju na Hrvaškem. V tem času mu je sodišče skušalo vročiti tožbo. Janša je tudi trdil, da glede poskusa vročitve ni dobil obvestila. Janša je sicer dopuščal možnost, "da je bilo obvestilo o pošiljki med reklamami, a da ga niso videli, ko so se vrnili z dopusta."

Sodišče je ugotovilo, da je vročevalec sodne pošiljke, po tem, ko te ni mogel izročiti toženi strani, v hišnem predalničniku 17. 8. pustil obvestilo o tem,kje je pisanje, ki ga je mogoče dvigniti v roku 15 dni. Rok se je iztekel 1. septembra, Janša pa se je, kot je navedel, z dopusta vrnil dan prej. Sodišče torej ugotavlja, da je imel Janez Janša kot tožena stranka, dovolj časa, da na tožbo odgovori.

Janša ima 15 dni časa, da se na sklep velenjskega sodišča pritoži.

Komentarjev 3
  • dragec 12:02 15.julij 2017.

    Kdo v SLO ima jajca, da pleškota kaznuje in tajkuna pošlje v zapor???? To so zaslužni slovenci z doživljensko imunitetp

  • Avatar Džoser
    Džoser 14:22 14.julij 2017.

    S podobnimi mahinacijami in ponavljajočo pozabljivostjo ,čeprav ga ni nikoli prizadela možganska kap se poizkuša izogniti vsem kaznim.Dragi Kalimero,če si imel jajce za čivkati jih imej še sedaj in poravnaj kazen.Lahko pa se nama z Bavčarjem pridružiš na prostovoljnem prestajanju ...prikaži veču zapora .Bavčar za sedem let ti, za petnajst,jaz pa vama bom delal družbo cel čas in vama pil kri,da bosta videla kaj doživljajo državljani zaradi vaju.