Slovenija
0 ogledov

Sodišče: Janša naj plača

janez janÅ¡a Žurnal24 main
Ljubljansko sodišče zavrača Janševo pritožbo. Ninamedii naj plača pet tisočakov odškodnine. Mariborsko sodišče drugače.

Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo predsednika SDS Janeza Janše zoper sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča. Slednje je Janši naložilo, da mora Ninamedii plačati 5000 evrov odškodnine. Višje sodišče tako Janši nalaga tudi plačilo stroškov pritožbenega postopka, je razvidno iz sodbe, ki so jo posredovali iz Ninamedie.

Ninamedia je zasebno tožbo zoper takratnega premierja Janšo sprožila zaradi obrekovanja in razžalitve podjetja v intervjuju časnika Večer, ki je bil objavljen 1. decembra 2007. Janša naj bi ravnal protipravno, ko je med drugim dejal, da je Ninamedia "hišna služba Gregorja Golobiča", da "Socialni demokrati sami svoji Ninamedii seveda ne verjamejo" in da "Ninamedia javnega mnenja ne meri, ampak ga poskuša ustvarjati".

Ninamedia je trdila, da so navedbe neresnične in da so škodile njeni časti ter dobremu imenu, zato je zahtevala 20 tisoč evrov odškodnine. Ljubljansko okrožno sodišče je februarja letos razsodilo, da mora Janša zaradi izjav plačati pet tisoč evrov odškodnine.

Janševa zagovornica Nina Zidar Klemenčič se je na odločitev pritožila. Med drugim je zapisala, da namen toženca ni bil škoditi tožeči stranki, "pač pa opozoriti na problematiko pristranskosti agencij pri merjenju javnega mnenja".

Vendar je višje sodišče v Ljubljani pritožbo zavrnilo in tako pritrdilo presoji sodišča prve stopnje, da obligacijski zakonik daje pravni osebi pravico do denarne odškodnine, če je okrnjen njen ugled in dobro ime. Poleg tega je višje sodišče Janši naložilo še plačilo 325 evrov stroškov pritožbenega postopka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.