Slovenija
3504 ogledov

Sodišče: kredit v švicarskih frankih je ničen

Švicarski frank
1/2
iStockphoto
Višje sodišče odločilo, da je posojilo v švicarskih frankih nično. Sodba je pravnomočna.

Po besedah odvetnika Roberta Preningerja gre za prvi primer pravnomočne odločitve o ničnosti sklenjenih kreditnih poslov v EU. V tem primeru je višje sodišče odločalo že drugič, saj je najprej postopek vrnilo na prvo stopnjo, poroča Dnevnik. 

Švicarski frank Sledijo domine? Slovenija Uspela prva tožba slovenskega posojilojemalca v švicarskih frankih

Preninger od leta 2015 v imenu kreditojemalcev, ki so posojila najeli v švicarskih frankih, trdi, da bi morala biti posojila nična in da bi bilo treba izbrisati hipoteke, ki jih imajo kreditojemalci vpisane na nepremičninah. Danes je prejel sodbo, ki naj bi v celoti sledila njegovim argumentom. Po njegovih besedah gre za primer banke Sparkasse.

V tem primeru je višje sodišče odločalo že drugič, saj je najprej postopek vrnilo na prvo stopnjo, tokrat pa je po Preningerjevih besedah samo spremenilo odločitev nižjega sodišča. "Gre za epohalno zmago, saj je odločitev sodišča že pravnomočna," je dejal. "To je prvi takšen primer v EU. Ocenjujemo, da se je s tem dokončno oblikovala sodna praksa in da bodo tudi odločitve sodišč v drugih zadevah takšni sodni praksi sledile," je poudaril.

Švicarski frank Krediti Slovenija Sodišče EU odločilo glede posojil v švicarskih frankih. Sodba zavezujoča za vse države

Zaradi ničnosti je treba preostanek posojila vrniti naenkrat, a gre praviloma za nizek znesek, poleg tega pa ničnost izniči tudi hipoteke, kar pomeni, da je mogoče najeti novo hipotekarno posojilo.

Preininger meni, da je glede na sodbo "logično in smiselno, da bi tudi drugi kreditojemalci vložili tožbe". Sam zastopa nekaj deset tožnikov, po oceni Združenja Frank pa je skupno vloženih okoli osemdeset tožb. "Mnogi čakajo, kaj se bo zgodilo z zakonskim predlogom, nekaj pa je bilo tudi zavrnjenih tožb, zato so ljudje previdni," je za Dnevnik pojasnil odvetnik. Vseh posojil v frankih naj bi bilo okrog 20 tisoč. 

Prva pravnomočna sodba v Sloveniji 

Iz Združenja Frank so sporočili, da gre za zelo pomembno zmago, saj je odločitev sodišča že pravnomočna. To je sploh prva pravnomočna sodba v primeru švicarskih kreditov v Sloveniji. "Ocenjujemo, da se je s tem dokončno oblikovala sodna praksa in da bodo tudi odločitve sodišč v drugih zadevah takšni sodni praksi sledile. S sodbo višjega sodišča je banki naložen izbris hipoteke, kreditojemalcu pa vračilo razlike iz naslova kredita," so poudarili.

Ob tem so izpostavil potrebo po sistemski rešitvi problema, "ki je nastal zaradi pohlepa bank in neaktivnosti regulatorja". "Verjamemo, da so s to sodbo odpravljeni tudi pomisleki zadnjih poslancev, ki so čakali na razplet na sodiščih," so zapisali v združenju, ki je pripravilo svoj predlog zakona za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih, tega pa so nedavno v parlamentarni postopek vložili nepovezana poslanca Janko Veber in Andrej Čuš, poslanci Levice ter Zvonko Lah in Iva Dimic iz NSi.

Za STA so še pojasnili, da so v primeru posojil v švicarskih frankih posojilojemalci vložili okrog 80 tožbenih zahtevkov. V dveh zadevah čakajo na sodbo Vrhovnega sodišča, v eni izvršilni zadevi pa na Ustavnem sodišču.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • wolf.ata 17:36 19.januar 2018.

    sama golazen,večina je bila švercarjev in preprodajalcev valut-kovači dobičkov,vzeli kredit tu,dali v drugo valuto,posodili za visoke obresti tretjemu in ker sedaj ni dobičkov kot so se nadejali jokajo,razen par normalnih ljudi,ki so vmes nastradali,jaz pa lahko plačujem v eu skozi,ja ...prikaži več in imam enak obrok čez cel kredit

  • forex 16:11 19.januar 2018.

    Kaj veneuzela i chaves,slovenija in cerar,to je raj za mafijo. Smeji se nam cel svet.zasmehuje pa nas kom. Sodstvo.

  • kapibara1 14:56 19.januar 2018.

    Še zmeraj, mi ni dojemljivo: Dva skleneta dogovor (pa bilo kaki je) , potem se pa jokca in se, na račun NE-vpletenih, umešava tretji !! Kaj sklepaš dogovor, katerega nisi sposoben realizirat !!