Slovenija
24 ogledov

Sodišče: Ministrstvo in vlada neučinkovita

(Foto: NEK) Žurnal24 main
Računsko sodišče: gospodarsko ministrstvo in in vlada neučinkovita pri poslovanju sklada za financiranje razgradnje Neka in radioaktivnih odpadkov. Sredstva za razgradnjo ne bodo zbrana pravočasno.

Računsko sodišče je v reviziji pregledalo učinkovitost poslovanja gospodarskega ministrstva in vlade ter uspešnost poslovanja sklada za financiranje razgradnje Neka in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka pri zagotavljanju sredstev za razgradnjo in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz elektrarne v obdobju od leta 2006 do konca leta 2009.

Ugotovili so, da ministrstvo in vlada pri določitvi pogojev poslovanja sklada in vzpostavitvi nadzora nad poslovanjem sklada nista bila učinkovita.

Sredstev ne bodo zbrali pravočasno

Na računskem sodišču so zapisali, da z zdajšnjim načinom zbiranja sredstev za razgradnjo ta ne bodo zbrana pravočasno. "Ob sedanjih pogojih zbiranja in upravljanja s sredstvi, ki se vplačujejo v sklad, ter ob vzpostavljenem načinu izvajanja nadzora nad upravljanjem s sredstvi sklada in nad poslovanjem sklada, zadostna sredstva za razgradnjo nuklearne elektrarne ne bodo zbrana pravočasno," je ugotovilo.

Ministrstvu in vladi sodišče sicer očita, da v zakonu o skladu nista jasno določila, kolikšno donosnost mora sklad dosegati pri svojem poslovanju in v kakšnem obdobju jo mora doseči. Sklad pa da ni vzpostavil  nadzora nad namenskostjo in smotrnostjo porabe sredstev.

Komentarjev 1
  • privat 18:21 23.november 2013.

    kaj bodo lopovi zbrali?? Kermu še vedno ni jasno?? Tukaj se gre samo ,da se denar samo zbira in zbira,in to traja dokler so debele riti v usnjenih foteljih! Zbrano pa ne bo nikoli...