Slovenija
27 ogledov

Sodišče mora najprej oceniti, če dokazu sploh lahko verjamejo

Slovenija 24.03.2014 Peter Zupan, Jure Cekuta, nadaljevanje sojenja v zadevi Pat Saša Despot/Žurnal24
Upokojeni vojaški brigadir poskuša sodišču dokazati, da naj bi njegovi šefi zahtevali, da Patrii izdaja želene informacije.

Predvidoma v enem mesecu bo jasno, ali bosta morala Peter Zupan, upokojeni vojaški brigadir, in slikar Jure Cekuta v zapor.

Od odločitve ljubljanskih višjih sodnikov, ki bodo do tedaj odločili o njunih pritožbah, pa bo odvisno, ali bosta morala odslužiti lani dosojene zaporne kazni zaradi domnevne koruptivnosti pri državnem nakupu vojaških oklepnikov leta 2007.

Zupan ponuja nov dokaz

Aprila lani sta bila na ljubljanskem okrožnem sodišču oba obsojena na zaporne kazni. Cekuti so prisodili štiri leta in štiri mesece zaporne kazni ter 30.000 evrov denarne kazni. Poleg tega mora vrniti tudi 440.000 evrov, kolikor naj bi mu plačala Patria oziroma kolikor naj bi zaslužil s posredovanjem informacij.

Peter Zupan pa je bil obsojen na dve leti in pol zapora ter 15.000 evrov denarne kazni. Tožilstvu je torej za zdaj uspelo dokazati, da naj bi Zupan kot uslužbenec ministrstva za obrambo (Mors) zlorabil svoj položaj, saj naj bi slikarju dostavljal tajne podatke, o tem, kakšne oklepnike potrebuje Slovenska vojska. Cekuta pa naj bi te podatke v zameno za denarno nagrado sporočal finskemu podjetju Patria. Zdaj pa s pritožbo poskušata te kazni izpodbiti.

V svojem poštnem nabiralniku našel nov dokaz

Na pritožbeni seji, kjer so višji sodniki prisluhnili tudi argumentom Zupana in Cekute, pa oba predlagata, da se ju oprosti, saj da jima krivda nikakor ni dokazana. Zupan v ta namen ponuja nov dokaz, s katerimi, vsaj tako trdi on, ni razpolagal med sodnim procesom na okrožnem sodišču, saj naj bi ga prejel šele pred kratkim, zaradi česar ga je poslal višjim sodnikom skupaj s pritožbo. Našel naj bi ga v domačem poštnem nabiralniku, od koga pa ne ve.

Kot dokaz, s katerim dokazuje, da naj ne bi storil ničesar nezakonitega, je Zupan predal dokument, ki je bil še do nedavnega varovan kot zaupen. Šlo naj bi za navodilo iz junija 2005, s katerim naj bi Zupanov tedanji šef na Mors Edvard Kraševec Zupanu naložil naj se sestaja s Cekuto kot kontaktno osebo Patrie in s tem poskrbi za obveščanje Patrie oziroma zalaganje Patrie z želenimi informacijami, češ, da to zahteva tedanji državni sekretar.

Višje sodišče zdaj preverja pristnost tega navodila, glede na to, da se je ob preverjanju na Mors izkazalo, da tega dokumenta v svojih arhivih nimajo oziroma z njim niso razpolagali vse dokler jim ga sodišče ni poslalo v presojo. Sodišče bo očitno tako, pred sprejetjem končne odločitve in pisanje sodne odločbe, moralo najprej preveriti ali je dokaz verodostojen oziroma ali bi dejansko sploh lahko nastal na Mors, glede na to, da vsebuje njihov žig in podpis njihove uslužbenca.

Lahko razveljavijo in odredijo novo presojo

Nekateri pravniki in sodniki, ki sicer ne želijo biti imenovani, poudarjajo, da bi višje sodišče, v kolikor bi zdaj ocenilo, da gre za dokument, ki je dejansko pristen in terja določeno pozornost, saj lahko predstavlja dejansko dokaz, lahko razveljavilo lansko obsodbo in okrožnemu sodišču naložilo naj Zupanu in Cekuti sodi ponovno. Pri tem pa preveri izvor tega domnevnega dokaza, s katerim Zupan do sedaj ni razpolagal in v ponovnem sodnem procesu presodi ali ga lahko pri izreku nove sodbe upošteva kot dokaz.

Lahko pa višji sodniki ta dokument upoštevajo že sami kot ključni dokaz o Zupanovi nedolžnosti in mu sami izdajo oprostilno sodbo, s čimer bi odločitev postala pravnomočna, Zupan pa dokončno opran krivde.

Tožilec Andrej Ferlinc, ki vodi postopek proti Cekuti in Zupanu ne verjame, da gre za pristen dokaz, temveč prej "za poskus prikazati, da je Zupanu nekdo drug dal pooblastilo za to, kar mu očita obtožni akt, to je, da je zlorabil položaj in Cekuti nepooblaščeno predajal Morsove dokumente o nakupu oklepnikov. Gre za cenen manever, da bi se zmanjšalo njegovo krivdo." 

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 10:26 11.februar 2015.

    Že zdavnaj bi bila morala biti oba v zaporu.

  • dragec 18:28 10.februar 2015.

    Upokojena vojaška brigadirja (brez vojaške izobrazbe) 1 in 2 sta lopofska kurirčka glavnega šefa JJ