Slovenija
4 ogledov

Sodišče mu je dalo prav

Janez Janša Žurnal24 main
Višje sodišče potrdilo. Janša ni obrekoval ali razžalil Ninamedie.

Iz odvetniške pisarne Zidar Klemenčič so sporočili, da je višje sodišče potrdilo sodbo okrožnega sodišča v Mariboru v primeru Ninamedie proti Janezu Janši.

Okrožno sodišče je Janšo oprostilo obtožbe glede obrekovanja in razžalitve. "Sodišče je upoštevalo ustavno načelo svobode izražanja, kontekst, v katerem so bile dane izjave, ter dejstvo, da sta zasebna tožilka Ninamedia d.o.o. kot raziskovalka javnega mnenja in njen zakoniti zastopnik kot kolumnist več spektrov nujno del širšega političnega okolja. Debata o zanesljivosti tovrstnih javnomnenjskih raziskav pa s tem del dovoljenega javnega diskurza," so sporočili iz odvetniške pisarne.

Sporna hišna služba
Janša naj bi ravnal protipravno, ko je v intervjuju za Večer dejal, da je Ninamedia "hišna služba Gregorja Golobiča" in da "Ninamedia javnega mnenja ne meri, ampak ga poskuša ustvarjati". Ninamedia po drugi strani vztraja, da so navedbe neresnične in da so škodile njeni časti ter dobremu imenu, zato je vložila tožbo.

Civilno plačal
Direktor Ninamedie Nikola Damjanić je proti Janši zaradi iste zadeve vložil tudi civilno tožbo. Ljubljansko okrožno sodišče je 23. marca razsodilo, da Janša ni dokazal, da bi Ninamedia prirejala rezultate javnomnenjskih raziskav oziroma da ni ravnala v skladu s pravili stroke, zato mora Ninamedii plačati 5000 evrov odškodnine.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.