Slovenija
3 ogledov

Sodišče nad Zidarjevo premoženje?

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Sodišče zamrzuje premoženje treh vodilnih v SCT-ju.

Grosupeljsko sodišče je Janezu Jamniku zamrznilo premoženje in tudi razpolaganje z njegovim deležem v SCT-ju. Enako odločbo sodišča naj bi kmalu prejela tudi Ivan Zidar in Aleksander Meze, poroča TV Slovenija v oddaji Pogledi Slovenije.

V redakciji oddaje razpolagajo z dokazi o kartelnih sporazumih gradbincev; ena izmed zabeležk dokazuje sestanek o gradnji gorenjske avtoceste, ki je potekal leta 2006 na sedežu SCT-ja. Gradbinci so sestankovali od 15. ure popoldne do enih zjutraj. Sporazume naj bi sklepali vsako leto, dogovarjali so se tudi o gradnji železnic.

Prometni minister Patrick Vlačič je v oddaji poudaril, da je država sprejela že kar nekaj ukrepov zoper favoriziranje posameznih izvajalcev, in dodal, da bo treba spremeniti tudi javna naročila. Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik pa je povedala, da je v času njenega vodenja SCT-ja dobil 30 od skupno sklenjenih pogodb, in poudarila, da avansov ob sklenitvi ni, so le predčasna plačila z diskontom.

Po drugi strani je predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Mirko Požar povedal, da je SCT vendarle užival zaščito Darsa. V primeru pomurske avtoceste vsi gradbinci niso bili plačani, SCT pa je dobil denar za dela, ki jih sploh ni opravil.

V oddaji tudi o sumljivih dogovarjanjih podjetja Tomaža Kastelica, strica Simone Dimic, z Darsom. Kastelic naj bi bil pogosto na sestankih pri Duhovnikovi in to v času trajanja razpisa za sistem nadzora in vodenja prometa, na katerem je sodeloval, čeprav ni izpolnjeval danih pogojev. Da je bila njegova ponudba slabša od drugih, je ugotovila tudi protikorupcijska komisija. Duhovnikova je na to povedala, da uradnega dokumenta s strani protikorupcijske komisije niso dobili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.