Slovenija
221 ogledov

Sodišče ne pove, kdaj in kam plačati, potem pa grozi

sodišče Saša Despot
V sodbi ni pisalo ne kdaj mora plačati denarno kazen ne na kateri transakcijski račun, zdaj pa mu je sodišče poslalo grožnjo, da bodo znesek prisilno izterjali.

Denarno kazen je našemu bralcu s sodbo naložilo okrajno sodišče, nato je zadeva romala na višje sodišče, ki je sodbo potrdilo. A na kateri datum je treba plačati kazen? Opozorilo, da je rok plačila potekel že pred enim mesecem vsebuje en datum pravnomočnosti sodbe, drug datum izvršljivosti sodbe, glede denarne kazni pa je sodba izvršljiva na tretji datum. 

Kako naj pravni laik ve, kdaj mora plačati kazen, se sprašuje bralec. Poleg tega v sodbi ni navedeno, na kateri transkacijski račun se plača niti ni naš bralec dobil plačilnega naloga. 

Na okrajnem sodišču v Ljubljani pojasnjujejo, da sodnik poleg višine kazni v sodbi določi tudi od 15-dnevni do trimesečni rok za plačilo, ki navadno začne teči z dnem pravnomočnosti tožbe.

„V sodbi ni naveden TRR račun, na katerega je potrebno denarno kazen plačati, je pa iz sodbe jasno razviden naziv in naslov sodišča, ki je sodbo izdalo. Obdolženi lahko tako kadarkoli od prejema sodbe v času uradnih ur v kazenski pisarni sodišča pridobi podatek o TRR računu in tudi preveri, ali je sodba, s katero mu je bilo naloženo plačilo denarne kazni, že pravnomočna ali ne. Za ta podatek lahko zaprosi tudi pisno, lahko pa podatek o tem, v kateri fazi je postopek, kakor tudi o TRR računu sodišča, pridobi tudi po telefonu. Na spletni strani sodišča so objavljeni vsi kontaktni podatki in tudi številke TRR sodišča, torej tudi TRR račun za denarne kazni,“ pojasnjujejo na sodišču. 

Redna opozorila pošiljajo s precejšnjo zamudo 

Čeprav so podatki tako lahko dostopni, sodišče po vročitvi pravnomočne sodbe vsem strankam izda končne odredbe, „v okviru katerih se obsojenemu izda terjatveni list. V tem listu je navedeno, na podlagi katere sodbe je izdana terjatev, na kateri TRR račun in s katerim sklicem jo je treba plačati, pa tudi - glede na navedbo roka v sodbi - kdaj je le-ta zapadla ali bo zapadla v plačilo“. 

Ta terjatveni list, ki ga je naš bralec prejel šele tri tedne po preteku roka za plačilo, tako ni opomin, ampak (zapoznelo) redno opozorilo, da je treba na podlagi sodbe plačati kazen. 

Izterjati je treba več kot pol denarnih kazni

Glede na to, da zamujajo s pošiljanjem terjatvenih listov, sodišče izvršbo vloži v roku enega meseca od dne, ko dolžnik prejme terjatveni list, ne glede na to, če je rok za plačilo potekel že prej. Kljub temu morajo v več kot polovici zadev  denarno kazen prisilno izterjati. 

Čeprav se kazen nakaže na račun sodišča, gre denar v proračun, sredstva pa se z računa sodišča v proračun nakažejo še isti dan. 

 

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 02:09 21.april 2015.

    Sej zato pa pravjo da je v Sloveniji birokracija sama sebi namen. Pa tle niso problem sam zakoni ampak tud to ker velik teh uradnikov naredi sam tist absoluten minimum da zadosti zakonom ne pomisl pa kako se laik počut ...prikaži več ob teh litanijah ki jih oni kopirajo iz zakonov. Če nisi pravnik kako boš kr vse vedu? Mislm lahk bi napisal bl človeško. Ne pa da ima človk pol občutek da ima opravka z robotom k razume samo 1 in 0 ne pozna pa 0,5.

  • dragec 13:10 20.april 2015.

    Naša sodišča so ena velika "zajebancija", ki ni vredna diskusije. Sposobni so obsoditi samo majhne tatove, velike ribe pa bog ne-daj.

  • zdrej 09:05 20.april 2015.

    Pišejo cele litanije na tiste metrske papirje, potem pa bistvenih podatkov niso sposobni napisati na papir. Naj si neki laik, ki ne pozna prava in interneta to sam poišče!! Banda sodniška/administrativna nesposobna! Nesposobna narediti stvari tako kot je prav, ...prikaži več, da bi človek potem lahko tisto plačal. Meni so tudi nekaj pošiljali, da sem si moral sam preračunavati. Niti niso opisali modela računanja obresti, katerega naj izberem.