Slovenija
13 ogledov

Sodišče ni zadržalo dele varčevalnega zakona

Ustavni sodniki Anže Petkovšek
Ustavno sodišče je sklenilo, da bo absolutno prednostno obravnavalo zahteve za ustavno presojo več členov zakona za uravnoteženje javnih financ. Obenem pa so tudi zavrnili predloge za začasno zadržanje izpodbijanih členov, ki so jih vložili sindikati in varuhinja človekovih pravic.

Ustavni sodniki so sklep sprejeli s sedmimi glasovi za in dvema proti, proti sta glasovali Etelka Korpič - Horvat in Jadranka Sovdat, so sporočili z ustavnega sodišča.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je v ustavno presojo poslala člene, ki se nanašajo na izplačilo letošnjega regresa javnim uslužbencem, prenehanje delovnega razmerja ob izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino in varovano plačo. Poleg tega presojo določb zakona zahtevata tudi Sindikat državnih organov Slovenije in Sindikat policistov Slovenije.

Zahtevi za oceno ustavnosti dela zakona, ki govori o prenehanju pogodbe o zaposlitvi javnim uslužbencem ob izpolnjevanju pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, sta vložila tudi varuhinja človekovih pravic in Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV.

Komentarjev 1
  • dragec 09:59 21.junij 2012.

    Stavim,da bo ustavno sodišče glasovalo v prid vlade. saj se dobro zavedajo moči JJ.