Slovenija
29 ogledov

Sodišče o jami v Operi

Izvajalca prenove Opere (vrednost investicije je okoli 43 milijonov evrov) sta b Žurnal24 main
Opera. Okrajno sodišče se ne bo izreklo o krivcu za domnevne napake.

Okrajno sodišče v Ljubljani je pred nekaj dnevi prejelo dopolnitev izvedenskega mnenja o vprašanjih v zvezi z domnevnimi napakami pri prenovi SNG Opera in balet Ljubljana, med drugim o tem, kaj je bil vzrok za vdor vode v odrsko jamo.

Mnenje je obsežno, po oceni sodišča pa tudi dokončno narejeno. "Dopolnitev mnenja strankam še ni bila vročena, tako da morebitne pripombe še niso izključene. Spis pa je trenutno na Višjem sodišču v Ljubljani zaradi obravnave pritožbe proti odmeri izvednine, tako da natančnejših podatkov ne moremo posredovati," je povedala Vesna Pavlič Pivk, predsednica sodišča.

Po njenih besedah sodišče sicer ne ugotavlja, kdo je kriv za domnevne napake pri gradnji, in prav tako ne sprejme nobene vsebinske odločitve o zadevi; sodišče vodi postopek zavarovanja dokazov in izdelavo izvedenskega mnenja.

O sporu na okrožnem sodišču
Pravdni postopek o tem, kdo je zakrivil domnevne napake, bi bil v pristojnosti gospodarskega oddelka Okrožnega sodišča v Ljubljani glede na to, da bosta najverjetneje udeleženi dve pravni osebi, je dejala Pavlič Pivkova.

Na kulturnem ministrstvu, ki vodi prenovo Opere, so na vprašanje, ali bodo v luči iskanja krivca sprožili kakšen nov postopek, odgovorili le, da bodo počakali na odločitev okrajnega sodišča.

Izvajalca sanacije še nimajo
SNG Opera in balet Ljubljana je prejšnji teden podjetju Arhe oddalo javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije za sanacijo odrske jame v Operi, in sicer za dobrih 46 tisoč evrov (brez DDV).

Na kulturnem ministrstvu pravijo, da ima Arhe za projekt na voljo en mesec. "Izvedba sanacije lahko teče vzporedno s pridobitvijo gradbenega dovoljenja zaradi preprečitve nadaljnje škode," so opozorili, pri čemer izvajalca sanacije še niso izbrali. Sanacijo lahko začnejo tudi, preden se konča postopek na okrajnem sodišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.