Slovenija
11560 ogledov

Sodišče obsodilo Mirka Tuša in soprogo: Tako mila je kazen

Mirko Tuš je v dolgove zabredel z vlaganjem v telefonijo. (Foto: Aleš Beno) Žurnal24 main
Celjsko sodišče je zakoncema Mirku in Tanji Tuš danes izreklo pogojni zaporni kazni zaradi zlorabe položaja in pranja denarja pri prodaji blagovne znamke Tušmobil. Tuš je dobil dve leti pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let, njegova soproga pa pogojno leto dni zapora s preizkusno dobo dveh let.

Tuš mora poleg tega plačati 24 mesečnih obrokov po 18.750 evrov, Tuševa pa bo plačevala dveletne obroke po 3750 evrov mesečno, je dejal celjski okrožni sodnik Marko Brišnik. Izrečeno kazen je predlagalo tožilstvo, saj sta Tuševa maja letos podpisala sporazum o priznanju krivde.

Specializirano državno tožilstvo je zakoncema Tuš in Matjažu Zadravcu, ki je bil v letu 2010 direktor Tuš Holdinga in je na februarskem predobravnavnem naroku priznal krivdo, v obtožnici očitalo zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ker naj bi v sostorilstvu s prodajo blagovne znamke Tušmobil oškodovali Tuš Holding.

Zakonca Tuš naj bi najprej leta 2011 nase brezplačno prenesla to blagovno znamko in jo nato leta 2016 prodala za 29 milijonov evrov. Kot so ob preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada leta 2017 pisali nekateri mediji, naj bi blagovno znamko prenesla na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga, ta pa naj bi bila zelo verjetno v lasti Mirka Tuša in ustanovljena prav z namenom skrivanja pred upniki.

Prav banke upnice naj bi organom pregona tudi prijavile sporne posle, saj so se zavedale, da zakonca Tuš s kupnino najverjetneje ne bosta poravnala svojih obveznosti do skupine Tuš.

 
Komentarjev 3
 • Avatar krucefix
  krucefix 14:51 23.junij 2022.

  V parlamentu pa večna tišina,vsi imajo umazabe roke,kako če potem nekdo nekoga obtožit.Padejo kot domine potem.Prvi po volitvah je odkorakal iz zapora z 7 zvezdicami Bavčar.

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 02:02 23.junij 2022.

  Tisti, ki ukrade žemljo, ker je lačen, dobi višjo, strožjo kazen kot barabe kova Mirka Tuša.

 • eminenca 19:58 22.junij 2022.

  jest res čestitam tistim, ki so naredili končni izdelkel, torej naslov , več kot impoznaten in slika oz. foto osebka ... kaj naj si rečem, čeprav ne bi blo te kombinacije, bi osebek nekako se izmuznil , yi pa tudi ...prikaži več ne, ampak ta posnetek je pa res čudovit ... pokličeš nekoga in je, kar je ... preprosto lep izdelek , čestitam fotorgrafu in avtorju prispevka