Slovenija
135 ogledov

Sodišče potrdilo stečaj Zvona, škofija obžaluje

Na torkovo ravnanje upniškega odbora se v upravi Zvon ena holdinga še niso odzva Žurnal24 main
Več kot 65 tisoč malih delničarjev se je verjetno že pred časom sprijaznilo z dejstvom, da bodo ostali brez svojih vložkov v obubožana, z mariborsko nadškofijo povezana finančna holdinga Zvon Ena in Zvon Dva. Nadškofija stečaj obžaluje.

Tudi potem, ko je od ponedeljka v stečaju še Zvon Ena, so v društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) prepričani, da bi bile možne tudi drugačne rešitve.

Predsednik društva MDS Rajko Stanković je vseskozi poudarjal, da bi stečaj, ki je najslabša možnost za male delničarje, saj bodo zdaj ostali brez vsega, morda bilo mogoče preprečiti, če bi cerkveni predstavniki nastopali enotno ter pri tem pozabili na medsebojno rivalstvo.

"Sprašujemo se, ali bomo kdaj spoznali akterje iz slovenske cerkve, ki so izdatno pripomogli k nerazumni pasivnosti uradnega Vatikana, ki se razen z angažiranjem finančnih svetovalcev iz Rothschilda ni izdatneje finančno vpletel v morebitno reševanje nasedle barke. Če se iz lokalnih cerkva lahko prelivajo pozitivna sredstva v Vatikan, bi se ta morala po načelu solidarnosti prelivati tudi nazaj, ko so te v težavah," so prepričani v društvu.

Začetek reševanja prišel prepozno

Kot ugotavljajo, se je po menjavi na mariborski nadškofiji novi nadškof Marjan Turnšek aktivno, za razliko od svojega predhodnika, vključil v reševanje nasedlih finančnih naložb nadškofije, skupaj z novim ekonomom Lojzetom Cviklom. A sta ob tem očitno ostala sama, saj je parcialno unovčevanje zastavljenega premoženja poleg NKBM med prvimi začela tudi cerkvena družba Metropolitana.

V društvu zdaj od cerkvenih institucij pričakujejo, da preiščejo, kdo vse je prekoračil svoja pooblastila, morebitna negospodarna dejanja bivših nadzornikov in poslovodstev pa naj preveri sodišče. Če bo to našlo elemente negospodarnih dejanj, lahko naloži povrnitev finančne škode tudi z zaplembo osebnega premoženja, kar bi bilo po njihovem pomembno vsaj iz moralno-etičnih razlogov.

T-2 ključni člen propada

Sicer pa je bilo po Stankovićevem mnenju stečaj Zvona Ena mogoče napovedati takoj po potrjeni "uspešni prisilni poravnavi telekomunikacijske družbe T-2", katere donedavni največji lastnik Zvon Ena je bil po njegovem mnenju razlaščen na dvomljiv način.

"Pri lanski dokapitalizaciji namreč ni mogel sodelovati, saj mu v osemdnevnem roku med velikonočnimi prazniki za to ni uspelo dobiti obveznega privoljenja sodišča," zatrjuje prvi mož društva MDS, ki se sprašuje, ali ni sodišče s to potezo morda 172 milijonov evrov kapitala T-2 poklonilo sedanjim lastnikom T-2 in njihovim "botrom iz ozadja".

Stečaj kot najslabša rešitev

Nadškofija Maribor je kot solastnica Gospodarstva Rast, ki je v stečaju in katere hčerinska družba je Zvon Ena Holding, do zadnjega vlagala napore v iskanje rešitve za Zvon Ena Holding v okviru omejenih možnosti, ki so nastopile po razglasitvi insolventnosti, so sporočili iz nadškofije. Odločitev sodišča o stečaju obžalujejo, predvsem zaradi malih delničarjev in upnikov družbe, za katere stečaj po mnenju nadškofije pomeni najslabšo rešitev.

Komentarjev 3
  • tralala 07:44 29.februar 2012.

    In ovce bodo še vedno verjele v RKC kot fizično utelešenje Boga na tem svetu. Temu se reče neomejena bukavost!

  • privat 16:18 28.februar 2012.

    obžalujejo ...??pa tako bogati?? Pa revežem ne bi nič dali?? Cerkev ti ti ti...samo malo kruha in iger pravite!!

  • Vseslovensko Združenje Malih D 16:18 28.februar 2012.

    ZVON 1 in 2 HOLDING – po toči zvoniti je prepozno – gnusno zavajanje 64.399 opeharjenih delničarjev, tokrat tudi s strani Društva malih delničarjev MDS – niti poplačilo malih delničarjev, niti uspeh morebitnih odškodninskih tožb žal nista realna, glede na ...prikaži več prakso in dolgoletne konkretne izkušnje VZMD; 17.02.2012V preteklih dneh se je na Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) obrnilo večje število delničarjev Zvon 1 Holding, d.d. in (bivših) delničarjev Zvon 2 Holding, d.d., v stečaju. Pri tem jih je zanimala predvsem možnost odškodninskih tožb zoper upravi in nadzorna sveta obeh družb, kaj morajo storiti, kakšni so stroški pristopa k tožbam ter koliko lahko dobijo za svoje delnice, kaj je potrebno podpisati ipd.Tako so mali delničarji večinoma razumeli nedavne medijske nastope in sporočila predsednika Društva MDS, Rajka Stankovića, da torej njihove delnice s stečajem niso »propadle«, pač pa imajo možnost, da iz njih še kaj prejmejo ali iztržijo, sploh če uspe