Slovenija
38 ogledov

Sodišče pritrdilo župniji

Denacionalizacijski postopek za vrnitev Blejskega otoka in objektov na njem v la Žurnal24 main
Kranjsko sodišče je zavrnilo tožbeni zahtevek ministrstva za kulturo glede Blejskega otoka. Sporazum ostaja v veljavi.

"Z razsodbo smo seveda zadovoljni. Zavrnitev tožbenega zahtevka smo pričakovali, saj menimo, da je sporazum veljaven," je v nedeljo popoldne za Žurnal24 odločitev sodišča o pravdi med državo in Cerkvijo glede Blejskega otoka komentiral blejski župnik Janez Ferkolj.

Poudaril je, da je zadeva rešena, saj je sodišče tisto, o čemer se je pričakovalo, da se bo razsodilo, razsodilo. "Odvetniki so me z razsodbo seznanili pretekli petek. Poleg tega da je sodišče tožbeni zahtevek kulturnega ministrstva zavrnilo, mora omenjeno ministrstvo v 15 dneh plačati župniji Bled tudi dobrih šest tisoč evrov sodnih stroškov. Sodišče je potrdilo tisto, kar smo ves čas trdili, in sicer da je sporazum veljaven in nesporen," je povedal župnik Ferkolj. Na ministrstvu za kulturo pa so o razsodbi dejali, da je kranjsko okrožno sodišče razveljavilo njihovo tožbo, ker bi jo državno pravobranilstvo moralo vložiti zoper oba podpisnika sporazuma, to je zoper župnijo Bled in nadškofijo Ljubljana. "Odločba je procesne narave. Sodišče ni odločalo o vsebini. Odločitev bomo upoštevali in tožbo dopolnili,“ je pojasnila Bojana Leskovar iz službe za stike z javnostmi na kulturnem ministrstvu in dodala, da bo ministrstvo vložilo tožbo zoper oba omenjena podpisnika.

Župnija Bled ostaja najemnica Blejskega otoka
Upanje, da bo sporazum ostal v veljavi in da ne bo ničen, je konec marca po končanem dokaznem postopku izrazil tudi Marko Zupančič, odvetnik blejske župnije, in napovedal nadaljevanje postopka na višjem sodišču ali še višje. Z razsodbo sodišča sporazum, ki ga je podpisal nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti tik pred iztekom mandata z župnijo Bled in nadškofijo Ljubljana, ostaja v veljavi. Z njim je država župniji dala v najem Blejski otok za 45 let, župnija pa je umaknila pritožbo pred evropskim sodiščem za človekove pravice in se odpovedala denacionalizacijski zahtevi po vrnitvi otoka v naravi. Ministrstvo za kulturo meni, da je sporazum nezakonit, saj je bil podpisan v tajnosti in z njim je bil izigran pravnomočen ter na ustavnem sodišču potrjen postopek denacionalizacije, ki je Cerkvi na otoku vrnil le sakralne objekte, zato je zoper župnijo Bled vložilo tožbo.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.